Нова правила за оцењивање

29 септембра, 2015

По новом правилнику о оцењивању у средњим школама, наставници више неће оцењивати само усмене и писмене задатке, већ и комплетно залагање.
Правилник о оцењивању, који није мењан 16 година, биће званично објављен наредних дана, а главне новине су то што ће наставници оцењивати учешће ђака у различитим пројектима, на вежбама и у заједничким радовима.

Све те активности наставници ће бележити у педагошку свеску, у коју ће родитељи моћи да имају увид.

Четири пута годишње планирана је писана провера, а распоред свих писмених задатака биће благовремено објављен на огласној табли или интернет страници школе.
Три теста недељно
– На нивоу одељенског већа усаглашаваће се термини контролних, тако да не буде више од три провере недељно. Ђаци могу највише једном дневно да имају писмени задатак, а одлагања неће бити – каже помоћница министра просвете Снежана Марковић.
Кратке, 15-минутне провере знања се не морају најављивати, а нема ни ограничења колико може да их буде дневно. Оцене с таквих тестова се уносе у педагошку документацију, а утицаће на коначну оцену у дневнику.
– Уколико пола одељења добије јединицу, писмени се понавља и могу да га раде сви незадовољни ученици – истакла је Марковићева.
Блиц провере знања могу да се организују и на допунском часу, а закључна оцена зависиће од оцена с полугодишта. Такође, више неће бити поклањања оцена на одељенском већу са образложењем да је то потребно за бољи успех. Када је у питању владање, уводи се описно оцењивање током године, а на крају полугодишта и оцена из владања.
Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа, каже да је добро то што ће се све бодовати па ће се на основу залагања, труда, активности на часу, долажења на час и знања формирати коначна оцена.
Мора за кампањце
– Постоји много ђака који током године не раде много, а онда седну и набубају. То није фер према ономе ко је радио целе године – каже Антић.
Милица Марић, ученица једне београдске средње школе, каже да ће правилник умногоме олакшати школовање, али да има и мана.
– Одлично је то што ћемо унапред знати датум писменог, али не и то што нам нико неће поклонити оцену у ситуацији када нам за одличан успех фали само један бод – каже она.
Нова правила за оцењивање:

– осим усмених и писмених задатака, оцењиваће се и учешће у различитим пројектима
– распоред писмених задатака биће објављен и на огласној табли
– ученици ће моћи да поправе оцену и на допунском часу
– укида се поклањање оцена од одељенског већа зарад бољег успеха
– наставници морају да најаве благовремено писмене задатке
– ђаци могу највише једном дневно да имају писмени задатак
– кратке провере знања не морају се најављивати
– уводи се описно оцењивање владања током године

Извор; blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама