Novi uslovi za penziju za žene u prosveti

26 avgusta, 2015

„Zakon tera učiteljice u penziju pre 65-te godine“ rekao je juče Hadži Zdravko M. Kovač, generalni sekretar NSPRV.
„Stupanjem na snagu izmena „krovnog zakona“ (Zakona o izmeni Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, „Sl. glasnik RS“ br. 68/2015) kojim je brisan stav 2. člana 144. ZOSOV, prestala je da važi odredba da nastavniku, vaspitaču i stručnom saradniku prestaje radni odnos na kraju školske godine u kojoj navrši 40 godina staža osiguranja ili 65 godina života. S obzirom na ovu izmenu ZOSOV od 12.08. ove godine na sve zaposlene u kućama znanja primenjuju se opšti propisi iz oblasti rada kada je u pitanju prestanak radnog odnosa, odnosno ostvarivanje prava na penziju (Zakon o radu i Zakon o PIO)“ kaže Kovač.
„I taman kada su se prosvetari, muškarci, kurtalisali bede da im država uvodi penale iako imaju pun penzioni staž, a ne i propisanu starosnu granicu i kada im je ostavljeno na volju da procene da li će kad ispune uslove za starosnu penziju otići u zasluženu mirovinu sa trajnim umanjenjem ili će ostati da rade do 65 godina do tzv. „muškog staža“, pa onda se penzionisati, a žene ponadale da će i one moći raditi do punih 65 godina, jer je do sad bilo Zakonom regulisano da u ovoj godini mogu u punu starosnu penziju ako navrše 60 godina i 6 meseci života i imaju najmanje 15 godina staža osiguranja, „ne lezi vraže“. Skupština je usvojila 01. avgusta o.g. Zakon o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru koji je u „Službenom glasniku“ objavljen 4 dana kasnije, a 8 dana potom stupio na snagu i koji je uveo novu granicu za prestanak radnog odnosa kad su u pitanju javne poslenice, i naravno nastavnice, bez obzira da li se radi o učiteljicama, profesoricama ili univerzitetskim nastavnicama“ kaže Kovač.
„Elem, članom 20. ovog Zakona poništava se mogućnost alternative za javne delatnice koje u 2015. godini stiču uslov za starosnu penziju (čitaj: 60 godina i 6 meseci života i najmanje 15 godina staža osiguranja) i uvodi obaveza poslodavcu da im u tom slučaju prekine radni odnos, odnosno da se one penzionišu. Kako ovaj član stupa na snagu i počinje da se primenjuje u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu pomenutog Zakona, jasno je da će se do 12. oktobra 2015. godine na naše koleginice primenjivati staro zakonsko rešenje, a od 12. oktobra novo“ kaže prof Hadži Zdravko M. Kovač.
Izvor: SRPSS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


11 komentara na "Novi uslovi za penziju za žene u prosveti

 1. Ana Milosavljevic kaže:

  Ovde se ocigledno radi o diskriminaciji dela zaposlenih u javnom sektoru. Nadam se da ce se oglasiti poverenica za zastitu ravnopravnosti i da ce Ustavni sud ove izmene zakona proglasiti neustavnim

  1. miki kaže:

   Naravno a da li se neko pita kako ce vaspitacice sa 65 da cuvaju 30 oro dece. Mislim da ce deca nju cuvati ili cemo moliti boga da se nekom nesto ne desi. Razmislja li neko o tome. Nije isto sedeti u radno vreme ili sve vreme biti napet i trcati za malisanima. Nek probaju samo 1 dan da ih cuvaju!

   1. Koja kaže:

    Pa nemaju sve po 60 godina. A kako to decu super cuvaju bake i deke sa 60, 70 pa i 80 godina i niko se na njih ne zali.

    1. Goga kaže:

     Koje to bake i deke čuvaju i eduardkuju dvadesetoro ili tridesetoro dece?

     1. jadranka kaže:

      da i ja sam baka i imam 54 god. ali,cuvati jedno unuce nije isto kao 20! Ocigledno da i to jedno kad cuvam nisam bas sposobna da ga podignem,da potrcim za njim….ovde neko ne shvata i ne razlikuje PROFESIJU VASPITACA i biti baka svom unucetu

    2. Drakče kaže:

     Ali babe i dede ne čuvaju 30 nego jedno ili dva deteta.

    3. Mina kaže:

     Super čuvaju jedno ili dva deteta. Da li biste im poverili 30???

 2. JK kaže:

  Sta se sve ovo radi”ispod zita”?Ko je i kako nas vaspitavao, a kako i koga mi vaspitavamo? Po mom misljenju postoji neki veliki nesklad.Kako ce se zavrsiti,sam bog zna ,a mozda ni on?

 3. Nika kaže:

  Moje licno misljenje a mislim i vecini da svi prosvetari treba da dobiju beneficije.koliko god ljudima taj posao izgledao lak svi znamo da nije.treba tu decu i nauciti,vaspitati i sacuvati.Na jednog vaspitaca 32 dece…svaka vama cast!!!

 4. senka kaže:

  Zar će u penziju morati i oni, koji nisu tehnološki višak, a posle njihovog penzionisanja nema nikoga ni na tržištu rada da bi bio primljen na njihovo radno mesto? Naime, radi se o predmetnim profesorima u srednjoj školi.

 5. svetlana lukić kaže:

  ja zbilja mislim da prosvetnim radnicima treba dati beneficiran radni staž i da bi to na duge staze bilo isplativo. to zaslužuju i deca ali i učitelji. Nedopustivo je da sa malom decom radi čovek od 65 godina, ali je takođe nedopustivo i terati prosvetnog radnika u penziju sa tridesetak hiljada i osporavati mu pravo da i dalje doprinosi obrazovnom sistemu.
  Profesor

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama