Новом мрежом број школа у Нишу смањен са 34 на 29

13 марта, 2019

Веће града Ниша усвојило је данас предлог мреже предшколских установа и основних школа који предвиђа да број матичних основних школа на подручју града Ниша буде смањен са 34 на 29, с тим што би број истурених одељења остао непромењен – 32.


Градски већник Мирко Зечевић рекао је да ће школа „Бранко Радичевић“ у Габровцу бити припојена школи „Сретен Младеновић Мика“ у Нишу, школа „Јован Јовановић Змај“ у Малчи школи „Вожд Карађорђе“ у Матејевцу, школа „Војислав Илић млађи“ у Хуму нишкој школи „Иво Андрић“, школа „Дјуро Јакшић“ у Јелашници школи „Иван Горан Ковачић“ у Нишкој Бањи, а школа „Стеван Синдјелић“ у Каменици школи „Стефан Немања“ у Нишу.

„Нова мрежа школа представља само административно припајање мањих школа већим, по налогу Министарства просвете. Ни једно одељење које има ђаке неће бити угашено. Чак смо задржали одељења која имају по двоје ученика, а која ће у наредним годинама имати више ђака“, рекао је Зечевић.

Он је рекао да је добро то што ће са припајањем поједине школе добити могућност да запосле стручне сараднике попут психолога или педагога.

„Родитељи не морају да брину због припајања школа, јер ће деца и даље ићи у исте школе у које су до сада ишла а они ће моћи да у тим школама добијају школске потврде“, казао је Зечевић.

Према његовим речима, предлог мреже основних школа и предшколских установа мора да најпре усвоји Скупштина града Ниша, а потом и Министарство просвете, које има могућност да одбаци предлог града и предвиди мрежу школа по свом находјењу.

Зечевић је рекао да се мрежа предшколских установа у Нишу битније не мења, с тим што је омогућено школи „Царица Јелена“ да од наредне школске године има предшколско образовање деце са сметњама у развоју.

Секретар градског Секретаријата за образовање Марина Костић рекла је на седници Већа да је било много жеља родитеља око израде нове мреже школа и много обавеза које је град морао да испуни, али да се радна група водила тиме да се направи што мање „резова“ и да се задржи постојеће стање.

На питање новинара шта ће бити са запосленима који остају без посла у школама које губе статус матичних, Костић је казала да је то питање у надлежности Школске управе.

Прва радна верзија нове мреже школа која предвиђа спајање школа које имају мање од 480 ученика, изазвала је праву пометњу у појединим школама у Нишу.

Реаговали су и родитељи, али и запослени и представници нишких општина. Родитељи су негодовали јер сматрају да ће им припајање школа донети додатне трошкове јер ће због потврда морати да иду до школа која су доста удаљена од места у којима живе.

Број ђака на подручју града Ниша последњих деценија осетно је смањен, па је тако пре двадесетак година основну школу годишње завршавало ко 5.000 деце, а сада двоструко мање.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама