Novom mrežom broj škola u Nišu smanjen sa 34 na 29

13 marta, 2019

Veće grada Niša usvojilo je danas predlog mreže predškolskih ustanova i osnovnih škola koji predviđa da broj matičnih osnovnih škola na području grada Niša bude smanjen sa 34 na 29, s tim što bi broj isturenih odeljenja ostao nepromenjen – 32.


Gradski većnik Mirko Zečević rekao je da će škola „Branko Radičević“ u Gabrovcu biti pripojena školi „Sreten Mladenović Mika“ u Nišu, škola „Jovan Jovanović Zmaj“ u Malči školi „Vožd Karađorđe“ u Matejevcu, škola „Vojislav Ilić mlađi“ u Humu niškoj školi „Ivo Andrić“, škola „Djuro Jakšić“ u Jelašnici školi „Ivan Goran Kovačić“ u Niškoj Banji, a škola „Stevan Sindjelić“ u Kamenici školi „Stefan Nemanja“ u Nišu.

„Nova mreža škola predstavlja samo administrativno pripajanje manjih škola većim, po nalogu Ministarstva prosvete. Ni jedno odeljenje koje ima đake neće biti ugašeno. Čak smo zadržali odeljenja koja imaju po dvoje učenika, a koja će u narednim godinama imati više đaka“, rekao je Zečević.

On je rekao da je dobro to što će sa pripajanjem pojedine škole dobiti mogućnost da zaposle stručne saradnike poput psihologa ili pedagoga.

„Roditelji ne moraju da brinu zbog pripajanja škola, jer će deca i dalje ići u iste škole u koje su do sada išla a oni će moći da u tim školama dobijaju školske potvrde“, kazao je Zečević.

Prema njegovim rečima, predlog mreže osnovnih škola i predškolskih ustanova mora da najpre usvoji Skupština grada Niša, a potom i Ministarstvo prosvete, koje ima mogućnost da odbaci predlog grada i predvidi mrežu škola po svom nahodjenju.

Zečević je rekao da se mreža predškolskih ustanova u Nišu bitnije ne menja, s tim što je omogućeno školi „Carica Jelena“ da od naredne školske godine ima predškolsko obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju.

Sekretar gradskog Sekretarijata za obrazovanje Marina Kostić rekla je na sednici Veća da je bilo mnogo želja roditelja oko izrade nove mreže škola i mnogo obaveza koje je grad morao da ispuni, ali da se radna grupa vodila time da se napravi što manje „rezova“ i da se zadrži postojeće stanje.

Na pitanje novinara šta će biti sa zaposlenima koji ostaju bez posla u školama koje gube status matičnih, Kostić je kazala da je to pitanje u nadležnosti Školske uprave.

Prva radna verzija nove mreže škola koja predviđa spajanje škola koje imaju manje od 480 učenika, izazvala je pravu pometnju u pojedinim školama u Nišu.

Reagovali su i roditelji, ali i zaposleni i predstavnici niških opština. Roditelji su negodovali jer smatraju da će im pripajanje škola doneti dodatne troškove jer će zbog potvrda morati da idu do škola koja su dosta udaljena od mesta u kojima žive.

Broj đaka na području grada Niša poslednjih decenija osetno je smanjen, pa je tako pre dvadesetak godina osnovnu školu godišnje završavalo ko 5.000 dece, a sada dvostruko manje.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama