О “отупелој деци”: Сви смо заказали и алибија нема

5 новембра, 2016

Не знам како, али дошли смо до тога да просветни радници и родитељи буду у сукобу, као да смо непријатељи, каже професорка Љубинка Боба Недић.
ljubinka-boba-nedic-680x450
Професорка из Аранђеловца која је привукла пажњу јавности постом на Фејсбуку у коме говори о томе како ово друштво “гаји и васпитава равнодушну, незаинтересовану и отупелу децу”, гостујући у Кажипрсту поручује да осим првог таласа није било реакција званичника на њене поруке.
Говорећи о новом министру просвете и темама које се пласирају у јавности, као што су униформе, професорка каже:
“Мислим да је министар затечен проблемима који се гомилају уназад 15 или 20 година. Чини ми се да само листа проблеме, стигао је до 200, а делује као да они још нису рангирани. Прочитала сам негде да је његова идеја да се промени начин наставе и да ће то променити многе ствари. Униформе су лепа ствар, мада Србија нема ту традицију. Ипак, оне би могле да дођу на ред након пет или шест година коренитих промена”, каже професорка Недић.
Како истиче, некада је начин усвајања и предавања знања био другачији, али у 21. веку мора да се мења.
“Неопходно је да знању дајемо неки контекст. Учење свих, најситнијих детаља имало је смисла некада, али сада, у 21. веку децу морамо да учимо да повезују информације, како да их користе у свету у коме су им оне на клик или два”, каже гошћа Кажипрста.
За децу нису одговорни само родитељи, нити само школа, нити само држава, каже гошћа Кажипрста.
“Родитељи су на првом месту, затим школа у којој деца проведу 12 година, а ту је и читав друштвени амбијент, поруке које држава шаље прописима, али и толерисањем кршења тих прописа. Алибија нема ни за кога, нема невиних. Сва три стуба су заказала, а то толико траје да смо исцрпели могућности да се ствари саме од себе поправе”, каже професорка Недић.
Како каже, родитељи морају да престану да одгајају децу штитећи их од онога од чега их не би требало штити.
“Они им тако ускраћују много тога, скраћују им крила, не дозвољавају да потенцијали дођу до изражаја, да се деца развију. Родитељи морају да се запитају какво дете би требало да буде када са седам година крене у школу, када са 15 крене да излази са друштвом или са 20 када би требало да их пустимо од себе”, каже професорка.
Ипак, каже да родитељи очекују да се много тога уради у школи.
“Док дете стигне до школе, пропуштен је важан период. Родитељ мора да постави систем, а просветни радник да то надограђује. Многи то и раде, али смо ми, не знам како, дошли у сукоб са родитељима. Они од нас не виде оне који прописују како ћемо радити и то је проблем. Добар просветни радник тражи маневарски простор да амортизује лоше одлуке министарства и разних завода, али ово нису наше приватне школе. Са друге стране, родитељи мисле да то долази од нас, да су то наши хирови, али те прописе не доносимо ми”, каже гошћа Кажипрста.
 
Фото: Б92
Извор: B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


8 коментара на "О “отупелој деци”: Сви смо заказали и алибија нема

 1. Ana каже:

  Meni se cini gospodjo Nedic da Vama treba malo slave. Samo, pazite sta ce da se desi kad segospodph Ego.nahrani.

  1. Gricko каже:

   Tako je…. kreneš da “bloguješ” i trućaš stalno nešto protiv dece i glavna si riba…..Deca su zlato kakvi smo mi matori….više nas je odraslih nevaspitanih, nedorečenih, nemoralnih….. nego dece o kojoj se polemiše. Deca su deca u ovom ludom, najluđem vremenu.

  2. Kalina каже:

   Apsolutno. Pratim njen blog i self marketing je na visokom nivou, a ispod lazne brige sujeta do neba

 2. Natasa каже:

  Samo nerealni roditelji mogu da stave primedbu i ospu paljbu po autoru. Akcenat je na roditeljima, a deca su samo ogledalo roditelja.

  1. Kalina каже:

   Ovakvi su roditelje okrenuli protiv nastavnika. A sada se cude. U poluprivatnim prepiskama u jednoj grupi ova zena omalovazava sve oko sebe, a narocito roditelje..

   1. Natasa каже:

    Pa nije tacno. Istina je da vec odavno roditelji i nastavnici nisu na istoj liniji, i to nije tako samo u Srbiji vec svuda u svetu. Nazalost neke nove psihologije i liberalni nacin vaspitavanja udaljili su nas od dece, decu previse zasticujemo. Pa neki mozda malo grublji i radikalniji nastupi upravo i sluzi da se skrene paznja. Neosporno je da se moglo modza isto reci i na blazi naci, ali ne bi se skrenula paznja. A otpor roditelja je ocekivan upravo jer se prepoznaju u procitanom.

 3. Gordana M. каже:

  Ova Ljubinka samo sedi i bloguje…Ne radi ništa smisleno da pomogne tim istim roditeljima…da pokaže svoje aktivnosti iz škole na bilo kojem polju..stručnom, metodičkom, pedagoško psihološkom, didaktičkom..Lako je biti glavni baja u kritikovanju, a da proba naša Boba da bude stručnjak koji pokazuje i drugima kako struka radi..sta struka dela na tom polju..a bla bla…truc truc…to mozemo svi…

  1. Natasa каже:

   A vi ste sigurno jedan u moru nerealnih roditelja kojima g-dja Boba nije mogla pomoci, pa ste jos izgradili zbog toga poseban animozitet prema njoj. Ja ne zivim u Srbiji, ali sam primetila da je to jedna od retkih osoba koja cilja tacno u metu kad je obrazovanje u Srbiji u pitanju. Nazalost nema ko da je cita, slusa, podrzi i razume, neki zbog nemogucnosti, neki zbog neznanja, a neki prosto i zale sto su procitali i prepoznali se u procitanom, pa stoga reaguju kao vi. Ili ste pak nazalost samo jedan od njenih sujetnih kolaga. I slazem se sa vama bla, bla, truc to moze svako. Uostalom suprotstavite se i odregujete argumentima na procitano i pokazite vasu sopstvenu strucnost.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама