O “otupeloj deci”: Svi smo zakazali i alibija nema

5 novembra, 2016

Ne znam kako, ali došli smo do toga da prosvetni radnici i roditelji budu u sukobu, kao da smo neprijatelji, kaže profesorka Ljubinka Boba Nedić.
ljubinka-boba-nedic-680x450
Profesorka iz Aranđelovca koja je privukla pažnju javnosti postom na Fejsbuku u kome govori o tome kako ovo društvo “gaji i vaspitava ravnodušnu, nezainteresovanu i otupelu decu”, gostujući u Kažiprstu poručuje da osim prvog talasa nije bilo reakcija zvaničnika na njene poruke.
Govoreći o novom ministru prosvete i temama koje se plasiraju u javnosti, kao što su uniforme, profesorka kaže:
“Mislim da je ministar zatečen problemima koji se gomilaju unazad 15 ili 20 godina. Čini mi se da samo lista probleme, stigao je do 200, a deluje kao da oni još nisu rangirani. Pročitala sam negde da je njegova ideja da se promeni način nastave i da će to promeniti mnoge stvari. Uniforme su lepa stvar, mada Srbija nema tu tradiciju. Ipak, one bi mogle da dođu na red nakon pet ili šest godina korenitih promena”, kaže profesorka Nedić.
Kako ističe, nekada je način usvajanja i predavanja znanja bio drugačiji, ali u 21. veku mora da se menja.
“Neophodno je da znanju dajemo neki kontekst. Učenje svih, najsitnijih detalja imalo je smisla nekada, ali sada, u 21. veku decu moramo da učimo da povezuju informacije, kako da ih koriste u svetu u kome su im one na klik ili dva”, kaže gošća Kažiprsta.
Za decu nisu odgovorni samo roditelji, niti samo škola, niti samo država, kaže gošća Kažiprsta.
“Roditelji su na prvom mestu, zatim škola u kojoj deca provedu 12 godina, a tu je i čitav društveni ambijent, poruke koje država šalje propisima, ali i tolerisanjem kršenja tih propisa. Alibija nema ni za koga, nema nevinih. Sva tri stuba su zakazala, a to toliko traje da smo iscrpeli mogućnosti da se stvari same od sebe poprave”, kaže profesorka Nedić.
Kako kaže, roditelji moraju da prestanu da odgajaju decu štiteći ih od onoga od čega ih ne bi trebalo štiti.
“Oni im tako uskraćuju mnogo toga, skraćuju im krila, ne dozvoljavaju da potencijali dođu do izražaja, da se deca razviju. Roditelji moraju da se zapitaju kakvo dete bi trebalo da bude kada sa sedam godina krene u školu, kada sa 15 krene da izlazi sa društvom ili sa 20 kada bi trebalo da ih pustimo od sebe”, kaže profesorka.
Ipak, kaže da roditelji očekuju da se mnogo toga uradi u školi.
“Dok dete stigne do škole, propušten je važan period. Roditelj mora da postavi sistem, a prosvetni radnik da to nadograđuje. Mnogi to i rade, ali smo mi, ne znam kako, došli u sukob sa roditeljima. Oni od nas ne vide one koji propisuju kako ćemo raditi i to je problem. Dobar prosvetni radnik traži manevarski prostor da amortizuje loše odluke ministarstva i raznih zavoda, ali ovo nisu naše privatne škole. Sa druge strane, roditelji misle da to dolazi od nas, da su to naši hirovi, ali te propise ne donosimo mi”, kaže gošća Kažiprsta.
 
Foto: B92
Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


8 komentara na "O “otupeloj deci”: Svi smo zakazali i alibija nema

 1. Ana kaže:

  Meni se cini gospodjo Nedic da Vama treba malo slave. Samo, pazite sta ce da se desi kad segospodph Ego.nahrani.

  1. Gricko kaže:

   Tako je…. kreneš da “bloguješ” i trućaš stalno nešto protiv dece i glavna si riba…..Deca su zlato kakvi smo mi matori….više nas je odraslih nevaspitanih, nedorečenih, nemoralnih….. nego dece o kojoj se polemiše. Deca su deca u ovom ludom, najluđem vremenu.

  2. Kalina kaže:

   Apsolutno. Pratim njen blog i self marketing je na visokom nivou, a ispod lazne brige sujeta do neba

 2. Natasa kaže:

  Samo nerealni roditelji mogu da stave primedbu i ospu paljbu po autoru. Akcenat je na roditeljima, a deca su samo ogledalo roditelja.

  1. Kalina kaže:

   Ovakvi su roditelje okrenuli protiv nastavnika. A sada se cude. U poluprivatnim prepiskama u jednoj grupi ova zena omalovazava sve oko sebe, a narocito roditelje..

   1. Natasa kaže:

    Pa nije tacno. Istina je da vec odavno roditelji i nastavnici nisu na istoj liniji, i to nije tako samo u Srbiji vec svuda u svetu. Nazalost neke nove psihologije i liberalni nacin vaspitavanja udaljili su nas od dece, decu previse zasticujemo. Pa neki mozda malo grublji i radikalniji nastupi upravo i sluzi da se skrene paznja. Neosporno je da se moglo modza isto reci i na blazi naci, ali ne bi se skrenula paznja. A otpor roditelja je ocekivan upravo jer se prepoznaju u procitanom.

 3. Gordana M. kaže:

  Ova Ljubinka samo sedi i bloguje…Ne radi ništa smisleno da pomogne tim istim roditeljima…da pokaže svoje aktivnosti iz škole na bilo kojem polju..stručnom, metodičkom, pedagoško psihološkom, didaktičkom..Lako je biti glavni baja u kritikovanju, a da proba naša Boba da bude stručnjak koji pokazuje i drugima kako struka radi..sta struka dela na tom polju..a bla bla…truc truc…to mozemo svi…

  1. Natasa kaže:

   A vi ste sigurno jedan u moru nerealnih roditelja kojima g-dja Boba nije mogla pomoci, pa ste jos izgradili zbog toga poseban animozitet prema njoj. Ja ne zivim u Srbiji, ali sam primetila da je to jedna od retkih osoba koja cilja tacno u metu kad je obrazovanje u Srbiji u pitanju. Nazalost nema ko da je cita, slusa, podrzi i razume, neki zbog nemogucnosti, neki zbog neznanja, a neki prosto i zale sto su procitali i prepoznali se u procitanom, pa stoga reaguju kao vi. Ili ste pak nazalost samo jedan od njenih sujetnih kolaga. I slazem se sa vama bla, bla, truc to moze svako. Uostalom suprotstavite se i odregujete argumentima na procitano i pokazite vasu sopstvenu strucnost.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama