Obraćanje reprezentativnim sindikatima povodom nacrta platnih grupa i razreda zaposlenih u javnim službama

avgust 15, 2018

Povodom nacrta platnih grupa i razreda zaposlenih u javnim službama, koji smo proteklih dana mogli pročitati u elektronskim i pisanim informativnim medijima, Upravni odbor Društva školskih bibliotekara Srbije uputio je Molbu za zaštitu prava i interesa školskih bibliotekara i njihovog  materijalno-socijalnog položaja svim reprezentativnim sindikatima prosvete: Sindikatu obrazovanja Srbije, Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granskom sindikatu prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost” i Sindikatu radnika u prosveti Srbije.

Poštovana/i,
Obraćamo Vam se u ime Društva školskih bibliotekara Srbije, sa molbom da u pregovorima sa relevantnim činiocima zaštitite prava i interese školskih bibliotekara i njihov materijalno-socijalni položaj.
Mi, školski bibliotekari, podneli smo najveći teret racionalizacije radnih mesta u prosveti. Primenom Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja („Službeni glasnik RS”, br. 36/2015, 75/2015 i 73/2016) drastično je smanjen broj bibliotekara osnovnih škola, a najnovijim Pravilnikom o izmenama Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja („Službeni glasnik RS”, br. 45/2018), planirano je smanjenje broja izvršilaca na radnom mestu školskog bibliotekara srednjih škola.
Po svemu sudeći, ušteda koja je usledila oduzimanjem norme i otpuštanjem naših kolega nije bila dovoljna, pa smo proteklih dana u elektronskim i pisanim informativnim medijima mogli pročitati da smo u nacrtima platnih grupa i razreda zaposlenih u javnim službama jedini svrstani u VII platnu grupu, ispod svih ostalih kolega u prosveti sa visokim stepenom stručne spreme, koji su svrstani u VIII i IX platnu grupu.
Važnost školskih bibliotekara i školskih biblioteka u vaspitno-obrazovnom procesu ističe više domaćih i međunarodnih propisa iz oblasti obrazovanja i struke: Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja („Službeni glasnik RS”, 88/2017, član 7), Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju („Službeni glasnik RS“, br. 55/2013, 101/2017 i 27/2018, član 50), Pravilnik o nacionalnom okviru obrazovanja i vaspitanja ( „Službeni glasnik RS”, br. 98/2017, 2.2), Zakon o informatičko-informacionoj delatnosti („Službeni glasnik RS”, br. 52/2011, član 5), Pravilnik o nacionalnim standardima za obavljanje bibliotečko-informacione delatnosti(„Službeni glasnik RS“, br. 39/13, II.1), Strategija razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine(„Službeni glasnik RS“, br. 107/12, IV.5), IFLA/UNESCO Manifest za školske biblioteke (Glasnik Narodne biblioteke Srbije, VII, 1/2005), Biblioteka za svaku školu!, Međunarodnog udruženja za školsko bibliotekarstvo, Evropske mreže za školske biblioteke i informacionu pismenost (ENSIL) i Međunarodne federacije bibliotečkih udruženja (IFLA), kao i mnogi dr.
Stoga smo iskreno zgroženi pokušajem da se naš posao nezakonito degradira u odnosu na pedagoge, psihologe i ostale stručne saradnike, sa kojima smo u krovnom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja („Službeni glasnik RS”, 88/2017, član 135) potpuno izjednačeni, a ni na osnovu Pravilnika o programu svih oblika rada stručnih saradnika („Prosvetni glasnik“, br. 5/2012) obim naših poslova nije ništa manji, niti manje važan i odgovoran od poslova ostalih stručnih saradnika. Ostaje potpuno nejasno na osnovu kojih relevantnih kriterijuma je zaključeno i predloženo da se mi, školski bibliotekari, svrstamo u platnu grupu u koju ni po profesionalnim kvalifikacijama, niti po profesionalnim zadacima koje ispunjavamo ni u kom slučaju ne pripadamo.
Apelujemo na Vas da svim sindikalnim sredstvima sprečite dalju degradaciju naše profesije, kao i da odredite termin za razgovor sa predstavnicima našeg Društva, na kome bi se raspravljalo o sledećim temama:

 1. Predlozi za izmene i dopune Pravilnika o izmenama i dopuni Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost osnovnog obrazovanja i vaspitanja Pravilnika o izmenama Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje ustanove koja obavlja delatnost srednjeg obrazovanja i vaspitanja („Službeni glasnik RS”, br. 45/2018).
 2. Mesto školskih bibliotekara u sistemu platnih grupa i razreda zaposlenih u javnim službama.

S poštovanjem,
Upravni odbor Društva školskih bibliotekara Srbije
Izvor: skolskibibliotekari.edu.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Obraćanje reprezentativnim sindikatima povodom nacrta platnih grupa i razreda zaposlenih u javnim službama

 1. Jana kaže:

  Stvarno zasto smo degradirani? Ako misli ministar da bibliotekar izdaje samo knjige, nema dobre informacije. Tu su brojni poslovi koji koji svaki savestan bib.radi. Ja naprimer drzim casove iz maternjeg jezika za sve ucenike, organizujem literarna druzenja, izlozbe…Trebalo bi zakljucati biblioteke i strajkom ukazati na vaznost ovog posla.

 2. samo kažem kaže:

  Ja sam samo zgrožen ovom zvaničnom objavom. Potpuno je apsurdno izjednačavati posao PP službe sa poslom bibliotekara, koje usput obavlja u školama ko stigne i sa “ogromnim” elanom obavlja tu dužnost. Ja verujem da većina bibliotekara smarta da je dežuranje u biblioteci za vreme malog i velikog odmora izuzetno naporan posao, ali mi je nelogično da smatraju da to rade i PP službe.

  1. Jana kaže:

   Sta vam bese PP sluzba?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama