Obrazovanje u Finskoj – najbolji su, a ne pišu domaći

21 decembra, 2015

 
Srbija ima upola manje učenika srednjih škola nego Finska. Međutim, đaci ove skandinavske zemlje po znanju su najbolji na svetu.
fin
U Finskoj je obrazovanje besplatno za svu decu – učenici u školi imaju besplatne obroke, socijalno i zdravstveno osiguranje i besplatne udžbenike. Škole plaćaju i sva kampovanja, izlete i pozorišta.
Kao velika prednost finskog obrazovanja pokazalo se i to što đaci domaći nemaju dok ne napune 16 godina, a tada polažu i prvi standardizovani test. Pauze između svakog časa su 15 minuta, a đaci biraju izborne predmete prema interesovanjima. Srpski đaci prosečno u školi provedu sedam sati, a onda još tri sata dnevno provedu radeći domaće zadatke.
Prema istraživanjima, finski sistem je najbolji zbog dobrih nastavnika – svi imaju master diplomu i uživaju veliko poštovanje, dok se nastavnici u Srbiji ne mogu pohvaliti time.
Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, kaže da je sputavanje slobode i kreativnosti nastavnika jedan od najvećih problema.
– U Finskoj đak želi da dođe u školu, nastavnik želi da radi jer ima slobodu da osmisli predavanja. Zato mi nismo i nikada nećemo biti Finska – kaže Sokić.
 
Izvor: blic.rs/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Obrazovanje u Finskoj – najbolji su, a ne pišu domaći"

  1. sanja kaže:

    Ali mi nismo u Finskoj,nemamo njihov standard i možda bi i kod nas bila normalna država da nismo već ceo vek i nekom ratu,razaranjima,nwmastini.postali ste dosadni sa Finskom,Švedskom,Švajcarskom šta mi kao mi smo operisana od dobrog i zatucani ajde njih da vidim da od ničeg naprave nesto!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama