Образовање у Финској – најбољи су, а не пишу домаћи

21 децембра, 2015

 
Србија има упола мање ученика средњих школа него Финска. Међутим, ђаци ове скандинавске земље по знању су најбољи на свету.
fin
У Финској је образовање бесплатно за сву децу – ученици у школи имају бесплатне оброке, социјално и здравствено осигурање и бесплатне уџбенике. Школе плаћају и сва камповања, излете и позоришта.
Као велика предност финског образовања показало се и то што ђаци домаћи немају док не напуне 16 година, а тада полажу и први стандардизовани тест. Паузе између сваког часа су 15 минута, а ђаци бирају изборне предмете према интересовањима. Српски ђаци просечно у школи проведу седам сати, а онда још три сата дневно проведу радећи домаће задатке.
Према истраживањима, фински систем је најбољи због добрих наставника – сви имају мастер диплому и уживају велико поштовање, док се наставници у Србији не могу похвалити тиме.
Миодраг Сокић, председник Форума београдских гимназија, каже да је спутавање слободе и креативности наставника један од највећих проблема.
– У Финској ђак жели да дође у школу, наставник жели да ради јер има слободу да осмисли предавања. Зато ми нисмо и никада нећемо бити Финска – каже Сокић.
 
Извор: blic.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Образовање у Финској – најбољи су, а не пишу домаћи"

  1. sanja каже:

    Ali mi nismo u Finskoj,nemamo njihov standard i možda bi i kod nas bila normalna država da nismo već ceo vek i nekom ratu,razaranjima,nwmastini.postali ste dosadni sa Finskom,Švedskom,Švajcarskom šta mi kao mi smo operisana od dobrog i zatucani ajde njih da vidim da od ničeg naprave nesto!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама