Zabrana upadljive šminke, uskih helanki, šortseva i navijačkih obeležja, najčešće su stavke pravilnika oblačenja, koji su na snazi u gotovo svim osnovnim i srednjim školama na teritoriji Beograda. Direktori, međutim, strahuju da ova pravila ipak neće moći da isprate trendove, bar ne ona koja devojčicama nameću estradne pevačice.
Ustaljeni kodeks oblačenja za obrazovne ustanove pre nekoliko godina morao je dobiti i svoj pisani oblik sa jasnim smernicama. Najpre srednjoškolci, a sada sve češće i osnovci, naterali su profesore da ih zbog majica na bretele, kratkih šortseva i neprikladinih suknjica vrate iz škole.
– Pre nekoliko godina morali smo da uvedemo pravilnik o oblačenju, koji nije obuhvatio nove trendove dugih noktiju i napadnog šminkanja – objašnjava Veselin Vuković, direktor TŠ “Novi Beograd”. – Dečacima su strogo zabranjene sve vrste šortseva i atletske majice, dok devojčice ne smeju da nose helanke, pripijenu i providnu garderobu. Nismo imali problema sa navijačkim obeležjima, ali deci preporučujemo da ih ne nose u školu.
Pravilnik o prikladnom načinu odevanja jasno je izložen na oglasnim tablama i vratima škole, a o poštovanju ovih odredaba brine obezbeđenje, kao i dežurni nastavnici i razredne starešine. Kada je reč o srednjim školama, odredbe variraju u zavisnosti od struke i prirode obrazovanja. Tako je Medicinska škola “Beograd” svoj kodeks oblačenja prilagodila standardima zdravstene struke.
– Kod nas je strogo zabranjeno nošenje pirsinga jer su deca na praksi u kontaktu sa tek rođenim bebama, pa postoji opasnost od prenošenja bakterija na njih. Isto važi za nadogradnju noktiju. S obzirom na to da veliki broj devojaka pohađa našu školu, nismo zabranili šminkanje, ali o neprikladnom oblačenju i golom stomaku strogo vodimo računa – tvrdi Nada Trifković, direktorka Medicinske škole “Beograd”.
Našminkane i razgolićene su i učenice završnih razreda osnovnih škola. Iako u mnogo manjoj meri nego srednjoškolci, i direktori ovih ustanova morali su da na ulaznim vratima podsete i decu i roditelje kako je prikladno dolaziti u školu.
Najveći problem su roditelji
Razgovorom sa učenicima lako se dođe do rešenja, ali direktori tvrde da roditelji predstavljaju veliki problem.
– Uvek prvo decu pozovem na razgovor. Kroz priču i oni shvate da su pogrešili. Onda se sutradan pojave roditelji tvrdeći da decu treba pustiti, da je to u skladu sa njihovim godinama. Na kraju se ispostavi nemaju predstavu kako deca dolaze u školu – tvrdi Nada Trifković.
Šminkanje
– Šminke i napadni, veštački nokti, popularni su već od petog razreda, a sve po uzoru na pevačice – tvrdi Dragi Lukić, direktor Osnovne škole “Svetozar Marković”. – Primetno je da su deca u popodnevnoj smeni mnogo neprikladnije obučena, valjda zato što iz kuće izađu dok su roditelji na poslu. Borimo se na sve načine, ali teško je ići u korak sa trendovima.