„Очекујемо да ће смернице да се беба до шест месеци искључиво доји бити ускоро промењене”

јул 10, 2018

Увођење чврсте хране, поред мајчиног млека после трећег месеца побољшава бебин сан.
Тромесечне бебе којима се даје чврста храна, поред тога што сисају, спавају боље од беба које само пију млеко, резултат је недавно објављене студије.

Званична препорука мајкама је да искључиво доје првих шест месеци живота бебе. Експерти кажу жене треба и даље да се придржавају овог савета, иако се тренутно разматрају и друге могућности.
Студија која је објављена у часопису ЈАМА Педијатрикс доноси закључак да давање чврсте хране бебама млађим од шест месеци има предности и за маму и за дете. Бебе боље спавају, а маме тврде да им је лакше.
Студија, коју су спровели Кингс колеџ и Сент Џорџ Универзитет из Лондона, проучавала је понашање 1.303 тромесечних беба, које су биле подељене у две групе. Једну групу су маме искључиво дојиле, а у другој групи бебе су поред мајчиног млека конзумирале и чврсту храну.
Студија је показала да група која је јела чврсту храну, поред конзумирања мајчиног млека, дуже је спавала, мање се будила током ноћи у односу на децу која су само пила млеко до шестог месеца.
Национални здравствени сервис у Великој Британији (НХС) и Светска здравствена организација препоручују мајкама да сачекају до шестог месеца пре увођења чврсте хране. Али ово правило се сада доводи у питање.
Упркос званичним саветима, 75 одсто мајки у Великој Британији су увеле неку врсту чврсте хране пре петог месеца, док је четвртина (26 одсто) ту одлуку објаснила честим буђењем беба, стоји у извештају о храњењу беба направљеним 2010. године.
Разлике између група су биле најочигледније око шестог месеца, јер је група која је јела чврсту храну спавала у просеку 15 минута дуже сваке ноћи (два сата више недељно) и ређе се будила.
Коаутор ове студије Мајкл Перкин, са Сент Џорџ Универзитета указао је да мале разлике пуно значе родитељима.
“Пошто бебин сан утиче директно на квалитет живота родитеља, чак и мали напредак може да буде веома користан.”
Што је значајније, бебе које једну чврсту храну ређе плачу или су нервозне, самим тим родитељи лакше заспу, у случају да их беба пробуди.
Професорка Мари Фјутрел са Краљевског колеџа за педијатрију и дечије здравље каже да су “докази за исхрану искључиво базирану на мајчином млеку стари већ десет година, па се тренутно разматрају измене тог режима”.
“Очекујем у блиској будућности да ће препоруке за исхрану беба бити измењене.”
Прва храна која се уводи бебама су пасирано воће и поврће – шаргарепа, јабука, крушка, кромпир и батат. Меко воће попут брескве или диње, пасирани пиринач и гриз помешани с млеком за бебе. Неким бебама одмах одговара изгњечена храна, а другима је потребно време да се прилагоде, па им се даје храна пасирана миксером.
Избор исхране за бебе у првих шест месеци може бити контроверзан, јер многе мајке се сусрећу са осудом ако нису у стању да доје, па уведу флашицу и чврсту храну. Прошлог месеца Краљевски колеџ за бабице одговорио је на притисак који осећају нове мајке, тако што је објављено да и мајке које бирају да не доје децу треба да добију подршку и одговарајући савет бабице.
Извор: БиБиСи Србија

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Један коментар на "„Очекујемо да ће смернице да се беба до шест месеци искључиво доји бити ускоро промењене”"

  1. Majka каже:

    Biraju da ne doje!Strasno!Zato nije ni čudo kad se kod dece javljaju alergije na gluten i mnogo toga još.Prevremeno unošenje crste hrane je dobro za roditelje,majke pre svega ali nije dobro za decu.Osvestite se ljudi!Nisu oni tražili da se rode,sami ste to hteli.Uźivajte u tome,brzo prodje,a dojenje je najjača veza koju majka i dete steknu za ceo život.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама