Од 1. марта још једна обавезна вакцина

6 октобра, 2017

Уводи се обавезна заштита најмлађих од упале уха и плућа, менингитиса, сепсе и бронхитиса. За око 195.000 доза цепива биће потребно више од милијарду динара из касе РФЗО
Пнеумококна конјугована вакцина, која штити од упале средњег уха, бронхитиса, менингитиса, сепсе и упале плућа, од 1. марта следеће године биће обавезна вакцина за децу и обезбеђиваће се о трошку осигурања.

Ова вакцина у свету је обавезна већ десетак година, а у Србији је тренутно предвиђена програмом обавезне имунизације као део имунизације по клиничким индикацијама, односно само за поједине случајеве, па су родитељи деце која нису имала клиничку индикацију, а хтели су да их заштите од ових болести, сами куповали вакцину.- Према прописаном програму имунизације, РФЗО је обезбедио све вакцине, па и ову у потребним количинама, у складу са Планом потреба који доставља Институт за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” – каже Верица Лазић, в. д. директора РФЗО.
Новим Правилником о имунизацији и начину заштите лековима, који доноси Министарство здравља, прописано је да конјугована пнеумококна вакцина постаје део обавезне активне имунизације деце одређеног узраста почев од 1. марта 2018. године. Према томе тог датума треба да почне и имунизација овом вакцином.
У Србији се годишње роди око 65.000 беба, а конјугована полисахаридна вакцина се даје у три дозе, што значи да је годишње потребно око 195.000 доза.
– На листи лекова се налазе две пнеумококне конјуговане вакцине од два различита произвођача – каже др Лазић. – Цена дозе на велико износи око 5.400 динара. РФЗО ће, наравно, и убудуће благовремено обезбеђивати све вакцине предвиђене програмом обавезне имунизације, у складу са Планом потреба који доставља Институт за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”. Измена програма имунизације захтева нови План потреба за овом вакцином од Института “Батут” и значајна додатна средства потребна за обезбеђивање потребних количина ове и других вакцина предвиђених новим Правилником о имунизацији.
Увођење још једне обавезне вакцине за касу здравственог осигурања значи повећање укупних трошкова обавезне имунизације за више од милијарду динара годишње.

Извор: Новости
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


7 коментара на "Од 1. марта још једна обавезна вакцина

 1. Medicus Pediatricus каже:

  Buduci dq sam pedijatar, u mogucnosti sam da sagledam da , evo bas u ovom jesenjem periodu, veliki broj dece biva hospotalizovan zbog upale pluca izazvane ovom bakterijom. Narocito su izlozena deca u kolektivima i mala deca koja imaju starijeg brata ili sestru skolskog uzrasta. Iskreno preporucujem za odojčad konjugovanu vakcinu a za stariju decu polisaharidnu. Moje dete je vec vakcinisano kao i deca mojih kolega. Nadam se da ce majke shvatiti vaznost sprecavanja nastanka ove infekcije koja je u velikoj meri prisutna u nasoj populaciji, iz iskustva govoreci.

  1. Martina каже:

   Postovani, Mozete li ukratko samo da objasnite razliku izmedju te 2 vrste vakcinakoje ste naveli? unapred hvala

 2. David Pokrajac каже:

  Mog prijatelja ubila je, u 47. godini zivota, pneumokoka (tacnije, njome izazvani meningitis). Da je bio vakcinisan, bio bi ziv. Ostavio je iza sebe suprugu i devojcicu od 4 godine, koja ga je jedva upamtila.

  1. Tito каже:

   Kako vas bre više nije sramota da budete portparoli farmaceutske mafije.

   1. Tito je mrtav каже:

    A kako Vas nije strah da delite karte u jednom smeru, pravac za “raj”?.

 3. Nikolina каже:

  Koju bi srednju skolu mogla da upisem u Nemackoj . Zavrsila sam osnovnu skolu na Kosovu i vec mesec dana sam ucenica Gimnazije . Planiram da se odselim.

 4. Nebojša каже:

  Botovska je muka pregolema, vakcina je puno a pacijenata nema.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама