Од данас конкурс за упис у вртиће, места за 6.881 малишана

мај 8, 2017

Конкурс за упис деце у вртиће почеће данас и трајаће до 19. маја, а у београдским предшколским установама у радној 2017/2018. години биће 6.881 слободно место за малишане.

Прелиминарне листе уписане деце биће истакнуте 12. јуна, док ће уписне комисије разматрати жалбе родитеља до краја тог месеца.
Како је раније саопштио Секретаријат за образовање и дечју заштиту, у 17 установа родитељи ће моћи да конкуришу за 5.115 места у јаслама, 1.537 места у вртићима и 229 места за продужени боравак предшколаца, мимо обавезних четири сата боравка за све предшколце.
Тај секретаријат ће предшколским установима које испуњавају услове одобравати и повећање броја места до 20 одсто, уколико буде таквих захтева.
Од броја овогодишњих захтева зависиће број деце која ће бити на листи чекања.
У београдским предшколским установама укупно борави око 60.000 деце, док за око 9.000 малишана Град Београд рефундира део трошкова боравка деце у приватним предшколским установама.
Вршилац дужности секретара за образовање и дечју заштиту Славко Гак разговарао је 25. априла са директорима предшколских установа и председницима уписних комисија и позвао их да процес уписа буде транспарентан, по унапред утврђеним прописима и критеријумима.
Он је тада рекао да град спремно дочекује предстојећи упис и најавио могуће повећање броја места у вртићима пренаменом школа, проширењем предшколских установа тамо где је могуће, те градњом нових вртића.
Гак је тада прецизирао да на упис тренутно чека 8.280 деце, од којих је 4.902 малишана са приоритетом.
Приоритет при упису имају деца из друштвено осетљивих група, деца запослених родитеља и редовних студената, као и малишани који имају статус трећег и сваког наредног детета у примарној породици и деца чија су браћа или сестре уписани у исти вртић.
И у овогодишњем уписном року, родитељима ће, поред тога што захтеве могу да поднесу непосредно у установама, бити доступан и онлајн упис деце у вртиће путем националног портала “еУправа”.
Како је раније саопштило Министарство за државну управу и локалну самоуправу, електронско подношење захтева ће се одвијати у два корака – попуњавање и слање пријаве, а сам процес је бесплатан.
Та е-услуга први пут је у рад пуштена у мају прошле године, а захтеви су тим путем поднети за чак половину деце уписане у предшколске установе у Београду у прошлом конкурсном року.
Директор Дирекције за електронску управу, Душан Стојановић очекује да ће се ове године број захтева значајно увећати и “надмашити шалтере” и позвао родитеље да предају захтев за упис деце у вртић електронски.
 
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама