Otkazi, jednačina sa više nepoznatih

6 decembra, 2015

Predlog budžeta za narednu godinu dostavljen je Skupštini na razmatranje, a u Vladi računaju da će se poslanici o njemu izjasniti 9. ili 11. decembra. Uz veći rast privrede, manji deficit, nastavak reformi, Vlada je dogodine planirala da izdvoji tri odsto manje novca za plate u javnom sektoru.

Kao najveći izazov i rizik za ostvarivanje plana u 2016, ali i narednim godinama, Vlada je označila smanjenje troška za plate, odnosno broja zaposlenih u javnom sektoru. Zato se zabrana zapošljavanja produžuje i u narednoj godini, a već do kraja januara sledi 14.512 otkaza ili penzionisanja.Ko tačno i za koliko mora da smanji broj radnih mesta u naredna dva meseca, u nadležnom Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu ni danas nismo dobili odgovor. Odluku o maksimalnom broju zaposlenih Vlada je usvojila pre dva dana, ali je nadležno ministarstvo još nije objavilo.
Zna se samo da će u republičkim organima broj radnih mesta morati da se smanji za 8.511, u jedinicama lokalne samouprave i njihovim preduzećima za 5.751, a u AP Vojvodini za 250.
“Imamo 475 stalno zaposlenih i sada smanjujemo na 459, a moraćemo da radimo još više restrikcija, još veće smanjenje sa usvajanjem akta o sistematizaciji i definisanje tehnološkog viška”, navodi Miladin Kovačević iz Republičkog zavoda za statistiku.
Ni oni koji bi otkaze trebalo da pripreme nemaju više podataka, pa o tome uglavnom i ne žele da govore.
Gradonačelnik Niša Zoran Perišić navodi da, sem najave da će otpuštanja biti u roku od 60 dana i zbirne brojke, nema nikakvih drugih informacija.
“Uradićemo što se očekuje od nas u predviđenom roku, ali rok je kratak. Pokušaćemo u okviru sistema lokalne administracije da postavimo što više ljudi na prava radna mesta”, dodaje Perišić.
Država se pobrinula i niko od 14.500 radnika neće ostati bez svojih prava i otpremnina, kaže ministar rada.
“Za Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja utvrđen je maksimalni broj zaposlenih od 14.487 ljudi. To znači da sada treba da smanjimo broj zaposlenih za 157, što kroz odlaske u penziju što kroz instituciju viška tamo gde više ne postoji potreba za njihovim radom”, ukazuje ministar rada, zapošljavanja i socijalne politke Aleksandar Vulin.
I Sindikat prosvetnih radnika od Ministarstva državne uprave je uzalud tražio da im kaže koliko će ih ostati bez posla u naredna dva meseca.
Otkazi su bili tema i na marginama skupštinskog zasedanja. Opozicija strahuje od stranačkog otpuštanja, a vladajuća stranka poručuje da javna uprava mora biti kvalitetniji i efikasniji servis građana. A kad prođe januar, ostaje 11 meseci da se ugasi još 20.000 radnih mesta.
IZVOR:RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Otkazi, jednačina sa više nepoznatih"

  1. Nesnosno kaže:

    Svaki dan gore i gore! Jos malo i u ovij zemlji ostaáe samo politicari.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama