Откази, једначина са више непознатих

6 децембра, 2015

Предлог буџета за наредну годину достављен је Скупштини на разматрање, а у Влади рачунају да ће се посланици о њему изјаснити 9. или 11. децембра. Уз већи раст привреде, мањи дефицит, наставак реформи, Влада је догодине планирала да издвоји три одсто мање новца за плате у јавном сектору.

Као највећи изазов и ризик за остваривање плана у 2016, али и наредним годинама, Влада је означила смањење трошка за плате, односно броја запослених у јавном сектору. Зато се забрана запошљавања продужује и у наредној години, а већ до краја јануара следи 14.512 отказа или пензионисања.Ко тачно и за колико мора да смањи број радних места у наредна два месеца, у надлежном Министарству за државну управу и локалну самоуправу ни данас нисмо добили одговор. Одлуку о максималном броју запослених Влада је усвојила пре два дана, али је надлежно министарство још није објавило.
Зна се само да ће у републичким органима број радних места морати да се смањи за 8.511, у јединицама локалне самоуправе и њиховим предузећима за 5.751, а у АП Војводини за 250.
“Имамо 475 стално запослених и сада смањујемо на 459, а мораћемо да радимо још више рестрикција, још веће смањење са усвајањем акта о систематизацији и дефинисање технолошког вишка”, наводи Миладин Ковачевић из Републичког завода за статистику.
Ни они који би отказе требало да припреме немају више података, па о томе углавном и не желе да говоре.
Градоначелник Ниша Зоран Перишић наводи да, сем најаве да ће отпуштања бити у року од 60 дана и збирне бројке, нема никаквих других информација.
“Урадићемо што се очекује од нас у предвиђеном року, али рок је кратак. Покушаћемо у оквиру система локалне администрације да поставимо што више људи на права радна места”, додаје Перишић.
Држава се побринула и нико од 14.500 радника неће остати без својих права и отпремнина, каже министар рада.
“За Министарство рада, запошљавања, борачких и социјалних питања утврђен је максимални број запослених од 14.487 људи. То значи да сада треба да смањимо број запослених за 157, што кроз одласке у пензију што кроз институцију вишка тамо где више не постоји потреба за њиховим радом”, указује министар рада, запошљавања и социјалне политке Александар Вулин.
И Синдикат просветних радника од Министарства државне управе је узалуд тражио да им каже колико ће их остати без посла у наредна два месеца.
Откази су били тема и на маргинама скупштинског заседања. Опозиција страхује од страначког отпуштања, а владајућа странка поручује да јавна управа мора бити квалитетнији и ефикаснији сервис грађана. А кад прође јануар, остаје 11 месеци да се угаси још 20.000 радних места.
ИЗВОР:РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Откази, једначина са више непознатих"

  1. Nesnosno каже:

    Svaki dan gore i gore! Jos malo i u ovij zemlji ostaáe samo politicari.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама