Овако се тренира мозак!

22 јула, 2018

Умор, непажња, досада, чести су разлози за лоше резултате и недисциплину ученика на часу. Трагајући за решењем како да мотивише ђаке да активније прате наставу – Прва обреновачка основна школа спроводи радионице са вежбама за бољу концентрацију. Реч је о методу који су осмислили 80-тих година немачки научници. Циљ је максимално развијање менталних способности, њеховог очувања што је и својеврсна превенција од деменције у позним годинама.

Као што пре сваког спортског тренинга треба најпре загрејати мишиће тако се морамо припремити и за сваку појачану менталну активност, каже тренер менталног активирања Сања Црљен, која је вежбе прво представила наставницима, а потом радила са децом.
„Тренирамо две основне компоненте радне меморије, а то су брзина прераде информација у мозгу и распон краткорочне меморије. Можете, узети у новинама један мали чланак и рећи себи прецртај свако мало ‘е’ најбрже што можеш и преброј истовремено колико си их пронашао“, каже Сања Црљен.
За вежбе није потребно посебно предзнање и деца их лепо прихватају.
„Овде има једна вежбица, ту пишу боје, али обојене су другом бојом. Не треба ми да читамо ту реч него треба да читамо боју којом је обојена реч. Овде пише жута, а треба да читамо црна“, објашњава Симона Милутиновић, ученица трећег разреда Прве обреновачке основне школе.
„На овом папиру је један задатак, ту треба да пратимо бројеве од један до 70 а онда треба да пратимо бројеве од 70 до један уназад, али треба да пратимо само очима не са оловком и треба да радимо најбрже што можемо“, истиче Јања Миљић,такође ученица трећег разреда.
Вежбе попут ових деца су радила две недеље, свакодневно, пет минута на почетку првог часа и пет минута после великог одмора јер им је пажња тада обично била смањена.
„Мој утисак као учитеља је да су веома занимљиве, да се могу примењивати на свим врстама часова и да, како су деци допадљиве, они нису ни свесни играју се а подижу свој ниво будности и концентрације“, сматра учитељица Весна Крстић.
.
Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама