Помера се такмичење из српског језика

март 7, 2019

Општинско такмичење из српског језика за ученике основне школе највероватније ће бити померено са 16. на 17. март, како би се избегло преклапање са окружним нивоом такмичења из физике и општинским из техничког и информатичког образовања.

Друштво за српски језик и књижевност Србије је одлучило и да изађе у сусрет основцима који су се пласирали на окружне нивое такмичења из хемије и Књижевне олимпијаде (заказане за 30. март), тако што ће почетак Књижевне олимпијаде бити померен са 10 на 12 часова.

– У протеклих неколико дана на мејл Друштва, на мој лични мејл, као и на све телефоне који су наставницима, родитељима и ученицима доступни, стизали су захтеви да се такмичења Друштва за српски језик и књижевност Србије померају. Како то нисмо били у прилици да учинимо на општинском нивоу за основну школу (преклапање с хемијом), анонимни појединци су нам претили пријавом код заштитника грађана, без обзира на то што смо покушавали да објаснимо какви све проблеми настају кад дође до померања датума такмичења, које одређује Министарство просвете – објашњава за Данас Зона Мркаљ, председница Друштва за српски језик и књижевност Србије.

Друштво је затражило од Министарства просвете да одобри померање датума одржавања такмичења из српског језика, како би изашло у сусрет својим такмичарима. Пре тога су се, кажу, обратили представницима друштава физичара и хемичара, али су они тврдили да их нико од наставника и родитеља није звао. Зона Мркаљ верује да ће добити одобрење Министарства, али додаје да таквом одлуком нису задовољни директори школа-домаћина, те се љутња осећа управо са те стране.

И док део наставника поздравља потез Друштва, међу „србистима“ има и незадовољних, који питају зашто увек они померају такмичења.

– Колеге се с правом питају зашто Друштво за српски језик и књижевност Србије на овај начин „попушта“ сваке године. Вероватно је један од разлога тај што ја њиме председавам и што сам себи поставила као задатак да, кад год је могуће, изађем у сусрет такмичарима и њиховим наставницима и родитељима, кад је већ систем такав да се бројна такмичења морају преклапати. Ове године тај проблем је још наглашенији јер ће се суботама надокнађивати дани продуженог зимског распуста. Други разлози крију се у пребацивању одговорности других друштава на Министарство које утврђује календар, као и у чињеници да ученици треба да се определе, пре почетка такмичарских циклуса само за два такмичења, што често није случај, и требало би да одаберу она која се не преклапају, чиме се условљавају њихова интересовања – каже Мркаљ.

На питање да ли би се поменути проблем могао избећи када би приликом израде календара такмичења представници Министарства и свих стручних друштава сели за исти сто, она одговара да заједнички састанак не би допринео побољшању календарске слике „јер свако друштво сматра свој предмет најбитнијим“.

– Мој предлог је да се приликом састављања календара одмах помере сатнице, за које се види да се преклапају, као и да се разговара са директорима школа, који би пристали да буду домаћини, да поједина такмичења буду недељом, мада је то нерадни дан – истиче Мркаљ.

Нов проблем

Раздвајањем датума одржавања окружног такмичења из физике и општинског из српског језика решава се само део проблема, пошто се и наредни нивои (републичко из физике и окружно из српског) такође поклапају. Исто се догодило и прошле године, па су „србисти“ такође морали да направе уступак и помере такмичење за један дан.

Пише: В. Андрић

извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама