Помера се зимски распуст? Кон: Вирус улази у школе, размишљамо о НОВОЈ МЕРИ

11 новембра, 2020

Све је више заражених вирусом корона у средњим и основним школама, али је ситуација под контролом, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон и додаје да се размишља да зимски распуст у Војводини и централној Србији буде у исто време.

(Фото Бета)

Све је више заражених вирусом корона у средњим и основним школама, али је ситуација под контролом, каже епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон и додаје да се размишља да зимски распуст у Војводини и централној Србији буде у исто време.

Он је за Танјуг рекао да је повећан број заражених у школама био очекиван, јер расте интензитет вируса у целој Србији.

– Ситуација у школама је још увек под контролом. Вирус свакако улази у школе, али му је онемогућено да се шири унутар школе. Чим се открије, ђаци и наставници се одвајају и шаљу на лечење – рекао је Кон.

Наводи да је прошле недеље у Београду у 111 основних школа и 136 средњих школа било заражених ученика и наставника, да је у последњој недељи октобра било заражених у 66 основних и 77 средњих школа, а недељу дана пре тога у 28 основних и 28 средњих.

Распуст важан и због грипа

Кон каже да је добро што деца иду на јесењи распуст и што ће бити пауза од пет дана у школама. Истиче да се размишља на Кризном штабу да зимски распуст буде у исто време за ученике у Војводини и централној Србији.

Напомиње да су распусти важни због прекида могућности трансмисије, али првенствено вируса грипа.

– Вирус грипа се највише преноси код школараца па тек онда иде на одрасле. Овде (вирус корона) је супротно, оболевају од одраслих па до основне школе – рекао је Кон.

Ту се поставља питање, како каже, усклађености католичких и православних празника који су у различито време.

– Све зависи од Министарства просвете да ли они могу и да ли је корисно да обједињујемо и да распусти буду у исто време. О томе се размишља и промишља и тражи наједекватније решење – закључио је Кон.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Помера се зимски распуст? Кон: Вирус улази у школе, размишљамо о НОВОЈ МЕРИ

  1. Aleksa каже:

    Kako izmišljate?! Doneli ste takve mere da je nemoguće poslati učenike na onlajn nastavu. Svakog dana izmišljate nove fazone ne bi li zadržali decu u školi. Kako vas više nije sramota od ljudi koji su zaposleni u školama?
    Da li znate u koliko grupa ulaze nastavnici i koliko borave sa tim grupama? Dovoljno je da se jedan zaražen nastavnik prošeta po grupama samo jedan dan. A vi i dalje tvrdite da to nisu bliski kontakti. Šta je sa vama, ljudi? Šta su za vas bliski kontakti? Kad neko nekom duva u usta? Kako vas više nije sramota da se tako ponašate prema ljudima kojima rade u školi? Stalno pričate kako se deca neće zaraziti? A hoće li se zaraziti odrasli? Jeste li svesni koliko se napora ulaže da se održi nastava, koja se pretvorila u sve samo ne i učenje. Jeste li svesni koliko sati nastavnici pričaju pod maskama? Pogotovo oni koji predaju pd prvog do četvrtog razreda. Naravno da niste.

  2. Aleksa каже:

    Koji se to zimski raspust pomera kad tek počinje 1. februara 2021.?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама