Poruka nastavnice roditeljima: Realnost u školstvu je mnogo drugačija

14 aprila, 2015

Reagujući na negodovanje roditelja zbog predugog štajka prosvetara, jedna prestonična nastavnica osnovne škole rešila je da objasni roditeljima kako izgleda realnost jednog prosvetnog radnika, pozivajući kako decu tako i njihove roditelje da se zajedno udruže u borbi za bolju prosvetu.
rp_Zbornica.jpg
“Svi misle da štrajkujemo jer hoćemo veće plate, ali mi zapravo u svakodnevnom radu imamo mnogo problema koji nam otežavaju posao, a ovo su samo neki od njih”, rekla je nastavnica.
Evo još razloga zašto prosvetari štrajkuju:
 
1. Neprijatno nam je da pogledamo u oči vaše dobro dete, jer ne smemo da izbacimo sa časa učenika koji mu smeta.
 
2. Plan i program po kome smo dužni da učimo vašu decu ne liči na ono što se od njih traži na završnom ispitu, a još manje na ono šta će od njih život da traži. Mi smo tu da to uskladimo kako znamo i umemo.
 
3. Želimo da dodatno pokažemo vašem detetu sve tajne našeg predmeta, ali nakon 6 časova nastave teško mu je da nas prati i tog 7. časa. Nije nam teško da zakažemo čas u poslepodnevnoj smeni.
 
4. Želimo da pomognemo vašem detetu da nauči propušteno, ali za vreme planiranog pretčasa u 7:15 teško mu je da nađe prevoz do škole.
 
5. Radovali ste se kada ste pročitali da će učenicima biti organizovana pripremna nastava za završni ispit. Da, organizovali smo je u školi, ali to je novih sedam planiranih časova za vašu decu. Mi nastavnici dođemo. Deca ne dolaze. Čekaju da im platite privatne časove, što i činite. Zašto?
 
6. Uveli su ,”obavezne izborne predmete”. Za to krivite one koji te predmete predaju, a ne one koji su ih uveli.
 
7. Nakon takmičenja mnogo vas dođe da uloži žalbe na rezultate. Naravno, ima grešaka, jer su takmičenja subotom – a to znači novi – šesti radni dan u nedelji za nastavnika koji učestvuje u komisiji za takmičenje. Naravno od takvih šest dana, pet se računa u obračun plata, a ovaj šesti ne.
 
8. Skupa vam je ekskurzija, a zanima vas i dnevnica za nastavnika. Po učeniku je oko 300 din (minus PDV ) tj. 260 dinara. To znači da je za jedan sat brige o Vašem detetu nastavnik vrednovan sa 26 dinara. Za taj novac teško je brinuti i o jednom pravom cvetu, a ne o bilo kom detetu.
 
9. Neprijatno nam je kada tražimo od vas da kupujete ubruse i sapun da bi vaše dete moglo da ima čiste ruke pre užine. Očekujete da prosvetni radnici to nabave. Odakle?
 
10. Dobijemo rešenje o godišnjem odmoru od 1. jula do 15 avgusta, a često smo uz vašu decu dok ne završe upis u srednje škole i tokom jula.
 
11. Koliko god se radujemo plasmanu vašeg deteta na Okružno ili Republičko takmičenje, brine nas kako da vam kažemo da sami plaćate put i smeštaj. Krivite nastavnika za to, a ne onog ko je obavezan da smeštaj i put obezbedi.
 
12. Ne štedimo da kod kuće odštampamo listiće za rad na času da bi vaša deca lakše naučila.
 
Ovim razotkrivanjem realnosti funkcionisanja prosvete, nastavnici apeluju na roditelje i javnost da ih podrže, kako bi svima, a prvenstveno deci, bilo bolje.

Zorana Raičević/Ivana Bošnjak Bošnjak
 
Izvor: https://dnevnikjedneuciteljice.wordpress.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Poruka nastavnice roditeljima: Realnost u školstvu je mnogo drugačija"

  1. Irena kaže:

    I prosvetni radnici imaju decu!!!Sve smo mi kao devojcice sanjale o tome da se skolujemo i budemo ili vaspitacice ili učiteljice.Nekada su vaspitaci,ucitelji i profesori bili ugledni gradjanin drustva a sada posle casova pored pisanja planova,priprema,pregledanja pismenih zadataka mora da radi i jos neki dodatni posao da bi platio sve racune i skolovao svoje dete.Prosvetni radnici su ranije bili uzor i stub drustva a danas su to:politicari,tajkuni,pevacice,starlete…..Ranije su generacije ucile iz istih udzbenika a sada svaka generacija mora da kupuje nove ni malo jeftine knjige….A sve zbog zakona koje donosi neko ko nije usao u razred i verovatno kupio diplomu na nekom od privatnih univerziteta…..

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama