Порука наставнице родитељима: Реалност у школству је много другачија

14 априла, 2015

Реагујући на негодовање родитеља због предугог штајка просветара, једна престонична наставница основне школе решила је да објасни родитељима како изгледа реалност једног просветног радника, позивајући како децу тако и њихове родитеље да се заједно удруже у борби за бољу просвету.
rp_Zbornica.jpg
“Сви мисле да штрајкујемо јер хоћемо веће плате, али ми заправо у свакодневном раду имамо много проблема који нам отежавају посао, а ово су само неки од њих”, рекла је наставница.
Ево још разлога зашто просветари штрајкују:
 
1. Непријатно нам је да погледамо у очи ваше добро дете, јер не смемо да избацимо са часа ученика који му смета.
 
2. План и програм по коме смо дужни да учимо вашу децу не личи на оно што се од њих тражи на завршном испиту, а још мање на оно шта ће од њих живот да тражи. Ми смо ту да то ускладимо како знамо и умемо.
 
3. Желимо да додатно покажемо вашем детету све тајне нашег предмета, али након 6 часова наставе тешко му је да нас прати и тог 7. часа. Није нам тешко да закажемо час у послеподневној смени.
 
4. Желимо да помогнемо вашем детету да научи пропуштено, али за време планираног претчаса у 7:15 тешко му је да нађе превоз до школе.
 
5. Радовали сте се када сте прочитали да ће ученицима бити организована припремна настава за завршни испит. Да, организовали смо је у школи, али то је нових седам планираних часова за вашу децу. Ми наставници дођемо. Деца не долазе. Чекају да им платите приватне часове, што и чините. Зашто?
 
6. Увели су ,”обавезне изборне предмете”. За то кривите оне који те предмете предају, а не оне који су их увели.
 
7. Након такмичења много вас дође да уложи жалбе на резултате. Наравно, има грешака, јер су такмичења суботом – а то значи нови – шести радни дан у недељи за наставника који учествује у комисији за такмичење. Наравно од таквих шест дана, пет се рачуна у обрачун плата, а овај шести не.
 
8. Скупа вам је екскурзија, а занима вас и дневница за наставника. По ученику је око 300 дин (минус ПДВ ) тј. 260 динара. То значи да је за један сат бриге о Вашем детету наставник вреднован са 26 динара. За тај новац тешко је бринути и о једном правом цвету, а не о било ком детету.
 
9. Непријатно нам је када тражимо од вас да купујете убрусе и сапун да би ваше дете могло да има чисте руке пре ужине. Очекујете да просветни радници то набаве. Одакле?
 
10. Добијемо решење о годишњем одмору од 1. јула до 15 августа, а често смо уз вашу децу док не заврше упис у средње школе и током јула.
 
11. Колико год се радујемо пласману вашег детета на Окружно или Републичко такмичење, брине нас како да вам кажемо да сами плаћате пут и смештај. Кривите наставника за то, а не оног ко је обавезан да смештај и пут обезбеди.
 
12. Не штедимо да код куће одштампамо листиће за рад на часу да би ваша деца лакше научила.
 
Овим разоткривањем реалности функционисања просвете, наставници апелују на родитеље и јавност да их подрже, како би свима, а првенствено деци, било боље.

Zorana Raičević/Ивана Бошњак Бошњак
 
Извор: https://dnevnikjedneuciteljice.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Порука наставнице родитељима: Реалност у школству је много другачија"

  1. Irena каже:

    I prosvetni radnici imaju decu!!!Sve smo mi kao devojcice sanjale o tome da se skolujemo i budemo ili vaspitacice ili učiteljice.Nekada su vaspitaci,ucitelji i profesori bili ugledni gradjanin drustva a sada posle casova pored pisanja planova,priprema,pregledanja pismenih zadataka mora da radi i jos neki dodatni posao da bi platio sve racune i skolovao svoje dete.Prosvetni radnici su ranije bili uzor i stub drustva a danas su to:politicari,tajkuni,pevacice,starlete…..Ranije su generacije ucile iz istih udzbenika a sada svaka generacija mora da kupuje nove ni malo jeftine knjige….A sve zbog zakona koje donosi neko ko nije usao u razred i verovatno kupio diplomu na nekom od privatnih univerziteta…..

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама