Потребан већи фонд часова за стране језике

10 октобра, 2015

Друштво за стране језике и књижевности Србије које је обележило 60 година постојања, указује да је за добру наставу страних језика потребан већи фонд часова и модерније методе. Кажу да је неопходно стално образовање наставника и боља сарадња међу универзитетима.

Добра страна медаље је то што смо једна од земаља која има обавезу учења два страна језика још у основној школи. Међутим, у средњим школама, слика се мења.

ucionica11“То је чињеница да се други страни језик у средњим стручним школама практично губи и да се ту учи и даље само један језик, да је фонд часова за други страни језик углавном недовољан и да компетенције, односно знања која ђаци стичу нису на оном нивоу на којем бисмо ми желели да буде”, сматра проф. Оливера Дурбаба, председник Друштва за стране језике и књижевности Србије.

Треба развијати свест о потреби учења страног језика, и да добијено знање буде квалитетно. То је заједнички посао и наставника и ученика и друштва у целини, кажу професори.”Ми морамо водити рачуна о томе да се у нашој земљи осам, односно 12 година учи страни језик и за тих 12 година ученик би требало да дође до високе компетенције страног језика, а да се то суштински у пракси не догађа”, каже проф. Јулијана Вучо, члан Националног просветног савета.
Ништа мање значајно није ни питање лектората, мобилност студента и професора.
“Концепт изворног говорника страног језика у настави је већ доста дуго значајно афирмисан. Ми тренутно водимао битку за очување статуса положаја и присуства страних лектора на нашем факултету и искрено се надамо да ћемо моћи да постигнемо договор са Министарством за просвету, науку и технолошки развој, који би им омогућио да и даље наставе да савесно и веома компетентно раде у усавршавању компетенције наших студената”, каже проф. Јелена Филиповић.
А поводoм 60. годишњице постојања, Друштво је доделило захвалнице појединцима и иностраним културним центрима са којима их веже дугогодишња сарадња.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Потребан већи фонд часова за стране језике"

  1. maki каже:

    Da li mislite da učenik može doći do visoke kompetencije stranog jezika u odeljenju gde ima 25-30 učenika /mislim i na prvi strani jezik/? Nauče samo oni koji idu na privatne časove, čiji roditelji mogu to da priušte. Koliko puta jedan učenik dođe na red da nešto kaže na stranom jeziku ako ih je 30 na času, a imaju čas 2x nedeljno? Ovakvi časovi ne vrede ništa.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама