Potreban veći fond časova za strane jezike

10 oktobra, 2015

Društvo za strane jezike i književnosti Srbije koje je obeležilo 60 godina postojanja, ukazuje da je za dobru nastavu stranih jezika potreban veći fond časova i modernije metode. Kažu da je neophodno stalno obrazovanje nastavnika i bolja saradnja među univerzitetima.

Dobra strana medalje je to što smo jedna od zemalja koja ima obavezu učenja dva strana jezika još u osnovnoj školi. Međutim, u srednjim školama, slika se menja.

ucionica11“To je činjenica da se drugi strani jezik u srednjim stručnim školama praktično gubi i da se tu uči i dalje samo jedan jezik, da je fond časova za drugi strani jezik uglavnom nedovoljan i da kompetencije, odnosno znanja koja đaci stiču nisu na onom nivou na kojem bismo mi želeli da bude”, smatra prof. Olivera Durbaba, predsednik Društva za strane jezike i književnosti Srbije.

Treba razvijati svest o potrebi učenja stranog jezika, i da dobijeno znanje bude kvalitetno. To je zajednički posao i nastavnika i učenika i društva u celini, kažu profesori.”Mi moramo voditi računa o tome da se u našoj zemlji osam, odnosno 12 godina uči strani jezik i za tih 12 godina učenik bi trebalo da dođe do visoke kompetencije stranog jezika, a da se to suštinski u praksi ne događa”, kaže prof. Julijana Vučo, član Nacionalnog prosvetnog saveta.
Ništa manje značajno nije ni pitanje lektorata, mobilnost studenta i profesora.
“Koncept izvornog govornika stranog jezika u nastavi je već dosta dugo značajno afirmisan. Mi trenutno vodimao bitku za očuvanje statusa položaja i prisustva stranih lektora na našem fakultetu i iskreno se nadamo da ćemo moći da postignemo dogovor sa Ministarstvom za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj, koji bi im omogućio da i dalje nastave da savesno i veoma kompetentno rade u usavršavanju kompetencije naših studenata”, kaže prof. Jelena Filipović.
A povodom 60. godišnjice postojanja, Društvo je dodelilo zahvalnice pojedincima i inostranim kulturnim centrima sa kojima ih veže dugogodišnja saradnja.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama