Прелиминарни релултати мале матуре: Комбиновани тест и математика дефинитивно су били најтежи

23 јуна, 2019

Комбиновани тест и математика дефинитивно су били најтежи малим матурантима, показују прелиминарни резултати, а готово да су ретки они који су освојили максималан број поена.

Директор ОШ “Никола Тесла” Драгољуб Гачић, каже за “Блиц” да је ипак задовољан успехом својих ђака на тестовима из мале матуре.

– Ђаци су постигли најбоље резултате у последњих неколико година. Било је чак и оних који су постигли максималан број бодова на комбинованом тесту, што се прошле године није догодило – рекао нам је Гачић.

Од 80 ученика ОШ “Јован Дучић”, ниједан није “зарадио” свих 40 бодова на малој матури. По један ђак освојио је максималан број поена на комбинованом и математици, а двоје је тест из српског урадило савршено.

– Уопштено, задаци су били по мери, али због градације нивоа, некима су они напредни задаци били претешки – објаснио је директор Слободан Маринковић.

Јасмина Пастоњицки, директорка ОШ “Васа Стајић” и председница Актива директора основних школа у Новом Саду, каже за “Блиц” да српски није испао толико лаган као што су ђаци мислили.

– Уједначено су урадили сва три испита. Комбиновани тест има мало двадесетица, математика и српски већ их имају више. Нема неких великих изненађења. Ово су прелиминарни резултати – рекла је Пастоњицки.

И у Суботици су наставници задовољни резултатима.

– Када се осврнем на претходне године, ученици су ове године добро урадили тест имајући у виду и околности. Матерњи језик и математику су изразито добро урадили. Сваке године је комбиновани нешто слабији, али ове године су нам резултати бољи из свих тестова – задовољна је Бранка Бешлић, директорица ОШ “Иван Горан Ковачић”.

Поједини истичу да им је најважније што су резултати тестова потврдили закључене оцене.

– Просечна оцена из српског језика 12,87, из математике 10,75, а из комбинованог 12,28. Многи од ученика су превазишли очекивања, – каже Александар Урошевић, директор ОШ “Слободан Секулић”. Тестове је полагало 86 ученика од којих нико није имао максималан број бодова.

– Од максималних 20 бодова просечна оцена из српског је 13,86, из математика 13,15, из комбинованог теста 11,97. У односу на раније године, можда мало слабије је урађен комбиновани тест – каже Мирјана Јованетић, из ОШ “Душан Јерковић”.

Пристигли прелиминарни резултати полагања мале матуре у Нишу показују, према оцени директора школа, да је могло боље. Лошије су урађени тестови из комбинованог и математике.

Коначни резултати биће објављени 27. јуна, док ће осмаци предавати листе жеља за упис 28. и 29. јуна. Званични распоред ђака биће познат 7. јула.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама