ПРЕТУЧЕНИ ПРОФЕСОРИ: И Њутн би овде добио батине

17 маја, 2015

 
|
Покушаје да нешто промене у запарложеном високом образовању проф. др Илија Вујачић и др Милован Шуваков, помоћник министра просвете за високо образовање, „платили“ су – батинама.
ilija
Замерио се моћницима: проф. др Илија Вујачић
Вујачић у новембру прошле године, Шуваков прошле недеље, дан пре него што је требало да му буде уручена годишња награда Института за физику. Сутра ће поново на посао, са неколико копчи и крвавим подливом ока.
– Нисам се уплашио и нећу престати да радим свој посао, али је послата порука да ће и насиљем покушавати да се спрече критика и промене у образовању – каже он.
Проф. др Илија Вујачић, дојучерашњи декан ФПН, додаје да је проблем што се тиме шаље и шира порука и изазива стрепња код људи да се ово може десити сваком ко покуша нешто да промени!
– Могу само да претпостављам коме сам се све замерио, али чињеница је да су неким интересним групама засметале реформе које смо господин Шуваков и ја покренули – он у министарству, а ја на факултету. Не треба заборавити да нас је спојило заједничко учешће у емисији „Утисак недеље“, где се први пут јавно проговорило о непостојећој лондонској докторској титули бившег ректора Универзитетита „Мегатренд“ и плагираним докторатима. Једина разлика је што је напад на мене био најављен, упозораван сам, а господин Шуваков није – каже Вујачић.
suvakov-02rasfoto-mitar-mitrovic_f
Др Милован Шуваков
Нападачи на Вујачића су брзо откривени, али пут до наручилаца чини се дуг и неизвестан, јер од напада је прошло више од пола године. Онеспокојавајућа чињеница за др Шувакова, који је још бруталније претучен, и то испред зграде у којој живи, а последице су, с обзиром на тежину повреда, могле да буду и драстичније.
– Да ли се можда овакве ствари дешавају зато што је друштво навикнуто да процеси трају предуго и да се пушта да застаре? И не знам шта је гори проблем – то што постоје млади људи који за ситне паре раде овакве ужасне ствари или то што постоји неко ко је спреман то да наручи и да плати? – пита се др Шуваков.
Колике притиске трпе људи из Министарства показало је повлачење из скупштинске процедуре Предлога закона о уџбеницима након великог притиска лобиста, а управо овај закон би требало да отклони хаос и корупцију на тржишту. На многе интересе је ударио и центар за признавање диплома, регистар наставника… а на отпоре покушај декана Вујачића да уведе ред на мастер и докторским студијама.
– Не постоји ваљана процедура пријаве и одбране мастер и докторских радова. Дакле, ментор се појављује у улози оног који води кандидата, учествује у одбрани рада и на крају потписује реферат о одбрани. А правилно би било да рад оцењује независна комисија и ја сам покушао да пресечем ту праксу – каже Вујачић, док др Шуваков додаје да „риба од главе смрди“:
– Суштина је да у академском свету нема капацитета и храбрости да се суочимо са реалним проблемима. Систем подстиче непрофесионализам у раду док се иза завесе аутономије крију незаконите ствари!
Удружење” нападнутих
Напади на Вујачића и Шувакова нису први случајеви да се насиљем покушавају спречити реформе. Пре осам година претучен је професор београдског Економског факултета др Небојша Јанићијевић у то време члан Комисије за акредитацију и проверу квалитета. Он је напад повезао са доделом лиценци за рад високим школама, а комисија је тада саопштила да су били изложени претњама. Пре напада на Вујачића нападнут је у својој згради и бивши ректор БУ др Дејан Поповић, кога је тадашњи декан „Мегатренда“ оптуживао да је исфабриковао аферу са његовим докторатом.
Ранко Пивљанин |
Извор: blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама