Проблем са електронским дневником, сумња се на хакерски напад?

25 децембра, 2019

Проблем са електронским дневником, сумња се на хакерски напад? Родитељи нису могли да виде оцене ђака, а наставници да их упишу

Потешкоће можда изазвале хиљаде истовремених улазака у систем

Многи родитељи, али и наставници, имали су проблем претходних дана да приступе електронском дневнику – једни да виде оцене ђака, а други да их упишу. Тачан узрок није обелодањен, али постојала је сумња на такозване DDoS хакерске нападе, којима се симулира превелики број улаза, па систем “пуца”.

Као други могући разлог наводи се да систем не може да подржи реално велики број улаза наставника који на крају полугодишта уписују оцене и сређују документацију. У Министарству просвете нисмо успели да добијемо званично образложење. Када је увођен ес-дневник, из Министарства су објашњавали да он има највиши степен заштите података, на три нивоа, те да су шансе за упад у систем занемарљиве.

– Хтео сам да проверим оцене, али уторак и понедељак нисам успео да отворим дневник – рекао нам је отац једне ученице седмог разреда.

Мрежа је пред крај полугодишта веома оптерећена, јер велики број наставника уноси оцене и образложења у ес-дневник. Многи од њих парелелно воде и “папирну” евиденцију, па оцене у електронски дневник уносе повремено. Такође, и родитељи се пред крај полугодишта интензивније интересују за успех деце.

Проблема са уносом оцена било је и у Војводини, али су сви ученици школа у покрајини, који су од уторка на зимском распусту, оцењени на крају првог полугодишта. То тврде новосадски просветари, истичући да су прошле недеље имали проблема, али сматрају, како истичу, да није реч о хаковању ес-дневника, већ да је реч о софтверском проблему.

Пројекат вредан 1,6 милона евра

Увођење електронског дневника републичку касу коштало је 1,6 милиона евра. Пилот-пројекат је спровођен у школској 2017/2018. години, а потом је покренут главни пројекат. Остало је још око 300 школа које раде само са “папирним” дневницима, али ће и оне ускоро бити електронски опремљене.

– Тачно је да смо прошле недеље имали проблема са уносом података, али сматрамо да је до тога дошло јер су хиљаде наставника истовремено уносиле податке – предочава директор једне новосадске школе. – Електронски дневници су скоро пет дана “брљали”, односно било је проблема са уношењем и брисањем погрешно унетих података, што је стварало збрку и успоравало рад. Сад је боље, али и даље мало спорије ради.

Он објашњава да школски администратори покушавају да реше проблеме, а да техничка подршка са вишег нивоа не стиже увек потребном брзином.

Јован Вукчевић, начелник Школске управе Нови Сад, за “Новости” је рекао да им се због овог проблема није обратила ниједна школа.

Школама је наводно прошле недеље мејлом стигла порука: “Драги сви, неко је покушао упад!”

Почиење распуст

Ђаци у Војводини од данас су на зимском распусту који се завршава 15. јануара. Зимски распуст за ученике у централној Србији подељен је у два дела. Први део је од 30. децембра до 7. јануара, а други од 1. до 17. фебруара 2020. Тиме зимски распуст обухвата и Дан државности 15. фебруара, па друго полугодиште почиње у уторак 18. фебруара.

Пролећни распуст трајаће од 11. до 20. априла. За ученике у Војводини почиње дан раније због Ускрса по грегоријанском календару.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Проблем са електронским дневником, сумња се на хакерски напад?"

  1. Sonja каже:

    Cemu sluzi taj elektronski dnevnik ako dete ne dodje u skolu? Da li se roditelji obavestavaju ? Pitam to zbod ove situacije o nestaloj devojcici?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама