Procedura upisa u srednje škole – potrebna dokumentacija

12 juna, 2015

 
Ko može da upiše srednju školu?

Svi učenici koji završe osnovnu školu i polože završni ispit mogu da nastave školovanje kroz srednjoškolsko obrazovanje. Pored srednjih stručnih škola postoje još i gimnazija i umetničke škole. Svi učenici stariji od 17 godina mogu da obave upis u srednju školu u svojstvu vanrednog učenika, dok mlađi od 17 godina upisuju srednju školu kao redovni učeniciSrednja škola nije obavezna.
Kriterijumi i bodovi
Rangiranje učenika prilikom upisa u srednju školu vrši se na osnovu bodovaostvarenih uspehom tokom školovanja (maksimalno 70) i bodova stečenih na malom maturi (maksimalno 30). Učenici mogu da steknu i dodatne bodove, ako su osvojili neku od nagrada na takmičenjima i na taj način mogu da steknu najviše 20 bodova po predmetu. Uzimaju se samo bodovi ostvareni sa takmičenja u osmom razredu.
Završni ispit traje tri dana:
Prvi dan – srpski jezik, odnosno maternji jezik
Drugi dan – matematika
Treći dan – kombinovani test (zadaci iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije)
Sva tri testa nose maksimalno 30 bodova, a svaki pojedinačno najviše 10 bodova. Ovakav način bodovanja primenjuje se od školske 2015/2016. godine
Učenici mogu da steknu i dodatne bodove, ako su osvajali nagrade na takmičenjima iz predmeta u osmom razredu.
Uspesi na međunarodnim takmičenjima nose najviše bodova:
Prvo mesto – 20 bodova
Drugo mesto – 18 bodova
Treće mesto –14 bodova
Uspesi na republičkim takmičenjima nose:
Prvo mesto – 8 bodova
Drugo mesto – 6 bodova
Treće mesto – 4 boda
Ukoliko učenik ostvari više nagrada iz istog predmetaračuna se ona na kojoj je osvojio više bodova.
Prilikom rangiranja, ako učenici imaju isti broj bodovaprednost ima onaj koji je nosilac diplome “Vuk Karadžić”zatim onaj koji je osvojio više nagrada na takmičenjima i na kraju oni koji su osvojili više bodova na završnom ispitu.
Upis u muzičke škole, umetničke škole i gimnazije za talente
Svi učenici koji žele da upišu muzičku, baletsku ili dizajnersku školu, gimnaziju za učenike sa posebnim sposobnosti kao što su filološka, fizička i matematička, školu u kojoj se deo nastave odvija na stranom jeziku i školu za talentovane učenike, polažu iposeban prijemni ispit, koji se održava pre završnog ispita, na kojima se vrednuje talenat i znanje iz oblasti u kojoj žele da nastave dalje školovanje.
Učenici koji žele da upišu sportsku gimnaziju oslobođeni su prijemnog ispita. Umesto toga potrebno je da donesu potvrdu o ostvarenim sportskim uspesima.
Procedura upisa
Nakon objavljenih rezultata završnog ispita, svaki učenik izračunava broj bodova sa kojima konkuriše za upis u neku od škola. Naredni korak je sastavljanje liste željagde svaki učenik upisuje školu i profil za koji je pokazao najviše interesovanja. Kaoprvu želju učenici unose profil za koji imaju najviše interesovanja, druga želja je profil za koji su manje zainteresovani, treći još manje itd. Redosled napisanih škola je bitan, jer će učenik biti raspoređen u prvu školu za koju bude imao dovoljno bodova. Neke od preporuka su da se na listu napiše minimum deset škola, od dvadeset koliko je najviše.
Kada se popunjava lista, prvo što se upisuje je šifra obrazovnog profila i ona seprepisuje iz konkursa koji je objavilo Ministarstvo prosvete, baš onako kako je tamo napisana. Jedna od čestih grešaka je ispisivanje slova u šifri ćirilicom iako je u konkursu napisana latinicom. Nakon ispisivanja, obavezno proveriti da li je šifra tačno napisana.
Prilikom popunjavanja liste potrebno je pogledati koliko su učenici ranijih godina imali bodova pri upisu na određene profile, čime se stiče jasnija slika o šansama da se dete upiše na neki od željenih profila.
Bitno je naglasiti da ne postoji univerzalna tablica ili tačan broj bodova koji su potrebni za upis učenika na neki od smerova, već to zavisi od interesovanja učenika kao i broja bodova koje su osvojili.
Dokumenta za upis
Nakon objavljivanja spiska i saznanja ko je koju školu upisao, sledeći korak je predaja dokumenata za upis u srednju školu.
Potrebna dokumenta su:

 • Izvod iz matične knjige rođenih
 • Popunjen obrazac prijave za upis u srednju školu
 • Svedočanstvo o završenoj osnovnoj školi
 • Svedočanstva poslednja tri razreda osnovne škole
 • Uverenje o položenom završnom ispitu
 • Svedočanstva poslednja tri razreda osnovne škole
 • Lekarsko uverenje za upis u srednju školu (nije potrebno za sva zanimanja)
 • Diplome o osvojenim nagradama

Izvor: Srednje škole edukacija /sunceznanja.blogspot.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Procedura upisa u srednje škole – potrebna dokumentacija"

 1. Slavka Žilić kaže:

  Korisno!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama