Професор др Владета Јеротић: Жена је покорна из страха , а послушна из љубави

31 јула, 2017

Професор Владета Јеротић говорио је о браку и о љубави, о томе шта је добар брак, а шта није добар брак.
Давао је, као и увек, своје савете како бити срећан у љубави.

Kако треба да изгледа успешан брак?
– У браку постоје четири нивоа комуникације између партнера: духовни, интелектуални, емотивни и физички. За добар брак, бар два би требало да функционишу. Kад попусти један или два, треба радити на осталим. Муж и жена, односно свако, треба да раде на својој индивидуацији.
Kолико је љубомора лоша по брак?
– Љубомора почива на каптативној љубави, у основи егоистичној и похлепној.
Афективна основа љубоморе је страх од одвајања и страх од губитка, отуд у свакој љубомори има потребе за поседовањем и господарењем, коју породична и шира друштвена структура појачавају или слабе. Љубомора је мање сексуална страст, више тежња за моћи.
Шта то тачно значи?
– Не треба мешати индивидуализам и индивидуацију. Сви се рађамо као индивидуе, али ово друго је процес развоја који води до личности, која се пише малим и великим словом. Развијати самог себе, дакле.
Kада се може рећи да има љубави у браку?
– Илија Шугајев је написао књигу „Једном за цео живот“ и тамо је записао да се љубав стиче у браку. Замислите то! Причао ми је отац Јустин цртице које је чуо приликом исповедања мушкараца и жена. Једна од њих му је рекла да свако јутро загњури главу у пазух свог мужа. Били су већ дуго заједно, имали одраслу децу. Kада ју је упитао зашто, она му је одговорила да јој тамо мирише.
Имате ли савет?
– Цитираћу Мајндорфа који каже да моногамна заједница мушкарца и жене заснована на вечној љубави постоји само као идеал. Због тога свако треба да негује брак. Није лако сачувати љубав. И није исто у 50. као када сте имали 20 година. Развијајте се. Негујмо брак што дуже. Шта ћемо без брака? Трећина Европљана неће брак, а зашто млади неће? Зато што су имали лош пример родитеља. Најбољи је неговати га да доживите златну свадбу.
Kако видите ову заједницу у Србији?
– У Србији има много јаловог незадовољства. Имам обичај да кажем мушкарцима да буду пажљиви са женама. Светиће вам се жене после 50. године. Зашто? Жена има два женска и један мушки хормон. Kада у свом животном циклусу изгуби прва два, остаје овај трећи – мушки! Друго, не држите у страху мајку своје деце, која вам је подарила највећи извор радости. Никако!
Шта значи да се жена не држи у страху?
– Kада кажете Е. Не заборавимо да је иста та жена 2.000 година држана неписмена. Ствари су се у међувремену промениле.
Kако је то утицало на мушкарце?
– Постали су несигурни. Иначе, постоје две врсте мушкараца: блудници и сејачи живота. Први спавају са женама, без великих емоција и љубави. Други се жене по неколико пута у сваком браку имају децу, јер их воле.
Шта ми можемо сами да учинимо?
– Развијајте се, допуњујте се, просвећујте се. Растите! Радите на индивидуацији. Један мој пацијент ми је после дуге психотерапије овако рекао: „Ви се, докторе, заиста много трудите, али ја не могу да се променим.“ Немојте то да кажете, никако! Дух никада није стар и увек је способан за промене. То је, заправо, задатост човековог бића.
 
vesti-online.com/
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама