Просветари: Нема позива из Министарства просвете

14 априла, 2015

 
Представници синдиката просвете који су у штрајку до данас нису добили позив за наставак преговора с представницима Министарства просвете о прекину штрајка, уз присуство миритеља Републичке агенције за мирно решавање радних спорова.
Последњи преговори представника Министарства и Уније синдиката просветних радника Србије и Синдиката радника у просвети Србије одржани су 6. априла, уз присуство миритеља.
prazne-klupe
Представница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић рекла је данас Агенцији Бета да су синдикати разумели да ће се разговори наставити 9. априла, али да се испоставило да нису позвани на те разговоре.
Она је рекла да су на разговоре били позвани представници два синдиката који су раније потписали Споразум о прекиду штрајка.
 
“Путем медија смо чули да ће нас позвати првог радног дана после распуста, а то је четвртак, 16. април… Чекамо јос један сусрет јер је са миритељима договорено да ће на наредном састанку дати предлог споразума о предлогу штрајка”, рекла је Јанковић.
Она је рекла да су представници синдиката последњи пут с министром просвете разговарали прошле седмице, на седници скупштинског одбора за просвету.
Министар Срђан Вербић данас после потписивања Меморандума о разумевању о програму академске размене Фулбрајт није желео да одговара на питања новинара о штрајку просветних радника.
Синдикат радника у просвети и Унија синдиката просветних радника од новембра прошле године протестују скраћењем часова на 30 минута.
Та два репрезентативна синдиката траже да плате запослених у просввети не буду смањене за 10 одсто ради уштеде у јавном сектору.
Траже и потписивање посебног колективног уговора, као и уређење платних разреда у јавном сектору.
Синдикат радника у просвети Србије позвао је јуче министра просвете, науке и технолошког развоја Срђана Вербића да синдикатима у штрајку понуди потписивање посебног колективног уговора, или, како су навели, “преговора више неће бити”.
Синдикат је навео да министар просвете, “још од 27. јануара, крши закон, уцењујући синдикате у штрајку изласком из штрајка, иако му је Влада још 27. јануара наложила да потпише договорени посебан колективни уговор са свим репрезентативним синдикатима просвете”.
Извор: rtv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама