Prosvetari: Nema poziva iz Ministarstva prosvete

14 aprila, 2015

 
Predstavnici sindikata prosvete koji su u štrajku do danas nisu dobili poziv za nastavak pregovora s predstavnicima Ministarstva prosvete o prekinu štrajka, uz prisustvo miritelja Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova.
Poslednji pregovori predstavnika Ministarstva i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije održani su 6. aprila, uz prisustvo miritelja.
prazne-klupe
Predstavnica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković rekla je danas Agenciji Beta da su sindikati razumeli da će se razgovori nastaviti 9. aprila, ali da se ispostavilo da nisu pozvani na te razgovore.
Ona je rekla da su na razgovore bili pozvani predstavnici dva sindikata koji su ranije potpisali Sporazum o prekidu štrajka.
 
“Putem medija smo čuli da će nas pozvati prvog radnog dana posle raspusta, a to je četvrtak, 16. april… Čekamo jos jedan susret jer je sa miriteljima dogovoreno da će na narednom sastanku dati predlog sporazuma o predlogu štrajka”, rekla je Janković.
Ona je rekla da su predstavnici sindikata poslednji put s ministrom prosvete razgovarali prošle sedmice, na sednici skupštinskog odbora za prosvetu.
Ministar Srđan Verbić danas posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju o programu akademske razmene Fulbrajt nije želeo da odgovara na pitanja novinara o štrajku prosvetnih radnika.
Sindikat radnika u prosveti i Unija sindikata prosvetnih radnika od novembra prošle godine protestuju skraćenjem časova na 30 minuta.
Ta dva reprezentativna sindikata traže da plate zaposlenih u prosvveti ne budu smanjene za 10 odsto radi uštede u javnom sektoru.
Traže i potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora, kao i uređenje platnih razreda u javnom sektoru.
Sindikat radnika u prosveti Srbije pozvao je juče ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđana Verbića da sindikatima u štrajku ponudi potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora, ili, kako su naveli, “pregovora više neće biti”.
Sindikat je naveo da ministar prosvete, “još od 27. januara, krši zakon, ucenjujući sindikate u štrajku izlaskom iz štrajka, iako mu je Vlada još 27. januara naložila da potpiše dogovoreni poseban kolektivni ugovor sa svim reprezentativnim sindikatima prosvete”.
Izvor: rtv.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama