Просветни инспектори од сад ће носити униформе

11 априла, 2022

Министарство просвете донело је Правилник којим је прецизирано какву одећу и обућу могу да носе републички просветни инспектори. Правилник ступа на снагу 12. априла. Како сазнаје Euronews Srbija, републички просветни инспектори задовољни су новом обавезном одећом.

Јасмина Јовановић, помоћница министра просвете за инспекцијске послове, каже да је разлог за увођење службеног одела унифициран изглед и препознатљивост просветног инспектора на целој територији Републике.

“Циљ је и подизање ауторитета и угледа, али и одговорнији приступ инспекцијском надзору како од стране просветног инспектора, тако и од стране запослених у установи, односно у надзираном субјекту. Другачија је перцепција руководиоца школе или факултета када дођу лица која су у униформама”, наводи Јовановић.

Подсећа да је и раније било идеја да се уведе униформа за просветне инспекторе, али да то није реализовано. Иначе, цео образовни систем – предшколске установе, основне, средње школе, приватне и државне факултете, институте, Агенцију за квалификацију контролишу 23 републичка просветна инспектора, а са локалним инспекцијама има их укупно 166.

“Ми не проверавамо квалитет, већ законитост рада установа, а из тог оквира очекује се да произађе квалитет”, навела је Јовановић за Euronews Srbija.

Она је додала да доуниверзитетско образовање контролишу и покрајински инспектори, инспектори на нивоу локалних самоуправа, али да је проблем високо образовање које контролишу само покрајински и републички инспектори, а њих је веома мало. Тренутно је расписан конкурс за пријем још три инспектора само за високо.

Драгоман Пауновић из Мреже инспектора Србије каже да би сви инспектори требало да имају униформу, јер не представљају себе у надзору, већ државу.

“Ретко која инспекција данас има униформу. За похвалу је ово што је урадило Министарство просвете. Још су им униформе много лепе, тегет одела, беле кошуље, мараме код жена… Изгледају као посада Боинга. Такве униформе би требало и остале инспекције да имају”, рекао је Пауновић за Euronews.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


5 коментара на "Просветни инспектори од сад ће носити униформе

 1. Алекса каже:

  Kao da je bitno da li imaju uniforme ili ne? Jaka stvar!

 2. Anica каже:

  Uvedite uniforme i za nastavnike kako bi ih učenici i roditelji ozbiljno shvatili.

 3. Vera каже:

  Besmisao odluka Ministarstva zaista nema kraja.

 4. Bićko каже:

  Uh, uh, šta će sad gospođa Ksenija.

 5. Prosvetni radnik каже:

  Bravo. Sve probleme u prosveti ste ovom odlukom rešili. Predlažem da inspektorima date i po jedan pištolj.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама