Психолози упозоравају: Реченице које никако не смете говорити деци

април 18, 2017

Психолози упозоравају све родитеље: Никад немојте користити ових 5 реченица у разговору са вашим дететом!

Много тога знамо рећи у љутњи својим вољнима, па се касније покајемо. Требате се научити контролисати и фино објаснити неке ствари, а не вређати.
Треба да водити рачуна како разговарамо са старијима, али и са децом. Старијима треба стрпљиво објашњавати неке ствари, док не схвате. Ипак су и они нас учили много тога са стрпљењем.
Наравно, када се ради о деци, разговор и приступ њима је веома битан. Битно је да са нима имате номалну комуникцију јер то итекако утиче на њихово развијање и психу. Ово су неке реченице које не бисте смели говорити својој деци:
“Безвредан/на си, ниси низашта”
Ово нипошто не смијете рећи своме детету. Па још ако се труди да успе у нечему,, али једноставно не усева,  рећи му да се треба трудити док то не оствари и помоћи му. Не можете очекивати од детета да све постигне само. Мало се и ви потрудите.
”Ти си моје разочарење”
Ако је ваше дете нешто погрешило, али му је тешко због тога, треба му помоћи да исправи грешку,а не понављати му како је оно ваше разочарење. Реците му једноставно да то не треба да ради и наведите му зашто то што је урадило није у реду. Разговором можете средити ствар,а вређањем детета нећете постићи ништа.
“Плакање је за слабиће”
Свима нама дође да заплачемо. Једноставно скупи нам се доста тога и једноставно сву негативност морамо избацити из себе. Зато када је дијете тужно, пустите га да се исплаче. Биће му лакше, а ви му будите подршка и орасположите га. Нзаивајући дијете слабићем јер испољава своје емоције, може једноставно бити трауматично за њега.
“Ништа не урадиш како треба, увек нешто поквариш”
Можда вам засмета што ваше дете направи нешто погрешно, можда једноставно некада жели нешто постићи, али уместо тога испадне супротно. То није разлог да га сматрате и неспособним. Нпр. да му говорите немој ти, ти ћеш покварит све, ништа није за тебе и сл. Тако ће дете добити страх од тога да уради нешто и повлачиће се у себе. Покажите му, објасните му неке ствари, па и више пута ако треба. Посветите се своме детету.
“Велики дечаци и девојчице се не боје”
То није истина. Сви ми, па и одрасли се нечега бојимо. Треба рећи детету да је у реду нечега се бојати, али треба заједно да превазиђете страхове. Тако ће бити пуно, пуно лакше.
Извор:  megagiga

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама