Рачуница за државну пензију

17 маја, 2015

Какву год реформу држава да спроведе, данашњи запослени не могу да рачунају да ће када оду у пензију од ње имати више него за преживљавање.
penyija
Како је „Блицу“ потврђено у Немањиној, Влада ће озбиљно размотрити начине на које пензиони систем може учинити дугорочно одрживим. Ипак, нико се не нада нити верује да би то значило да будући пензионери од државних пензија у будућности могу да живе пристојно. Разлог је врло прост. Нација стари, пензионера је све више, а запослених све мање.
Поражавајућ је податак да је пре двадесет година било чак 3,5 пута више радника него пензионера. Данас је однос 1:1, чак је нешто мање и оних који уплаћују доприносе од оних који примају пензије.
Поред тога, ретки су они, посебно у приватном сектору, коме су послодавци уплаћивали доприносе за све године стажа, а и када су то чинили уплаћивали су намете као да исплаћују минималац. То ће се сутра и те како обити о главу свима који данас раде, а надају се пристојној пензији у старости.
– Не видим како би се пензије значајније повећале у наредном периоду. Можда оне најниже, и то не више од 1.000 динара. За оне који данас имају око 13.000 динара то није безначајно. Нешто слично повећању од десет одсто из 2008. тешко да ће се поновити. А и оно је било последица политике, а не економског резона – каже за „Блиц“ економиста Александар Стевановић и додаје да се на било какво увећање пензија може рачунати искључиво ако дође до значајног повећања броја запослених.
Уколико би се ишло на гарантоване државне пензије, оне би биле само за покривање основних животних потреба.
– За спровођење једне такве реформе потребно је и 30 година. Пензију би примали сви који испуне старосни услов, па и домаћица која никада није радила. То би гарантовала држава, док би грађанин штедео кроз приватне пензионе фондове или на други начин – тврди Стевановић.
Он додаје да други стуб обавезног пензијског осигурања за Србију може бити погубан. Да је то потпуно неприхватљива опција за Србију, мисли и проф. Гордана Матковић. Бивша министарка у влади Зорана Ђинђића и експерт за социјална питања каже за „Блиц“ да би увођење тзв. другог стуба пензионог осигурања значило још веће смањење средстава из којих се финансирају примања садашњих пензионера.
– Пензије садашњих пензионера би морале још да се смање, а притом нема доказа да би то представљало решење за пензиону кризу – напомиње проф. Матковић и упозорава да су овај модел многе државе које су га увеле већ напустиле, а неке сасекле кроз смањење доприноса, зато што је постало прескупо.
Добровољни фонд уз олакшице
У Србији сваки десети запослени штеди за старост месечним уплатама у приватне пензионе фондове. Овај вид штедње помаже и држава, па тако ако месечно уплаћујете до 5.329 динара у приватни пензиони фонд, на тај износ се не плаћа порез на зараде, већ све иде на вашу штедњу.
Извор: blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама