Roditelji zahtevaju da se zaustavi nasilje u školi

8 maja, 2015

Kad je učenik II/4 OŠ “Jovan Ristić” L. E. (9) kamenom gađao S. M. (9), pa je devojčica prevezena u Institut za majku i dete zbog povreda noge, roditelje đaka tog odeljenja izdalo je strpljenje.
nasilje-02-foto-printskrin_f
Roditelji pred školom zahtevaju da se zaustavi nasilje
Roditelji učenika II/4 škole “Jovan Ristić” iz Borče, njih 23 od ukupno 26, najzad su prijavili nasilje koje deca godinu dana trpe od dečaka L. E. (9).
Potpisanu prijavu predali su pre nekoliko dana Centru za socijalni rad, prosvetnoj inspekciji i MUP-u. Oni kažu da su se mnogo puta obraćali školskom psihologu i upravi škole i da niko nije reagovao, pa su rešili da sami sve prijave.
– Taj dečak godinu dana gađa drugove kamenjem, šutira ih, udara, gura, lomi im naočare, cepa sveske i knjige… Deca dobijaju tikove od njega, plaše se, drhte. Ako škola ne zaštiti našu decu od nasilnika, prestaćemo da ih vodimo na nastavu zbog bezbednosti – kaže Aleksandar Jovanović, član Saveta roditelja i otac deteta koje takođe trpi teror u školi.
Povređenu S. M. (9) je iz škole odvezla Hitna pomoć
– S. M. koju je pogodio kamenom plaši se da ide u školu, dobila je uput za neuropsihijatra! Da li to našoj deci treba – pita Jovanović.
Majka povređene devojčice Žaklina N. M. kaže da niko od roditelja nije ranije prijavljivao povrede dece i da ni ovu škola ne bi prijavila da roditelji nisu insistirali.
– Ako svakog dana po jedno dete dođe kući povređeno, onda ta škola nije bezbedna – kaže očajna majka.
Svakog dana neko dete bude povređeno, kaže Žaklina N. M.
Roditelji tvrde da škola pokušava da prolongira rešenje problema jer se bliži kraj školske godine.
– Tako su činili i prošlog proleća, ali problem postaje sve teži. Ako pošaljem dete u školu, očekujem da se vrati zdravo i pravo – kaže roditelj Marko Mojsilović.
Prestaćemo da vodimo decu u školu, kaže Aleksandar Jovanović
Prosvetna inspekcija je bila u školi i, kako saznajemo, priprema izveštaj koji će biti dostavljen nadležnima.
Direktor škole Mileta Đorović tvrdi da je tim za vršnjačko nasilje radio od početka školske godine na ovom slučaju, ali da ne želi o tome da govori dok je proces u toku.
– Inspekciji smo dali sve što su tražili – kaže Đorović
Nadzor nasilnika jedini lek
– Škola nema mogućnost da izbaci dete iz škole. Jedino što se može to je da tim za vršnjačko nasilje radi sa učenikom, da se uključi centar za socijalni rad, po potrebi MUP. Saradnja roditelja nije na zadovoljavajućem nivou – kaže Snežana Đurić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.
Jovanović kaže da taj dečak svima govori da “njegova mama može sve da ih sredi” i da mu “niko ništa ne može”.
Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama