Родитељи захтевају да се заустави насиље у школи

8 маја, 2015

Кад је ученик II/4 ОШ “Јован Ристић” Л. Е. (9) каменом гађао С. М. (9), па је девојчица превезена у Институт за мајку и дете због повреда ноге, родитеље ђака тог одељења издало је стрпљење.
nasilje-02-foto-printskrin_f
Родитељи пред школом захтевају да се заустави насиље
Родитељи ученика ИИ/4 школе “Јован Ристић” из Борче, њих 23 од укупно 26, најзад су пријавили насиље које деца годину дана трпе од дечака Л. Е. (9).
Потписану пријаву предали су пре неколико дана Центру за социјални рад, просветној инспекцији и МУП-у. Они кажу да су се много пута обраћали школском психологу и управи школе и да нико није реаговао, па су решили да сами све пријаве.
– Тај дечак годину дана гађа другове камењем, шутира их, удара, гура, ломи им наочаре, цепа свеске и књиге… Деца добијају тикове од њега, плаше се, дрхте. Ако школа не заштити нашу децу од насилника, престаћемо да их водимо на наставу због безбедности – каже Александар Јовановић, члан Савета родитеља и отац детета које такође трпи терор у школи.
Повређену С. М. (9) је из школе одвезла Хитна помоћ
– С. М. коју је погодио каменом плаши се да иде у школу, добила је упут за неуропсихијатра! Да ли то нашој деци треба – пита Јовановић.
Мајка повређене девојчице Жаклина Н. М. каже да нико од родитеља није раније пријављивао повреде деце и да ни ову школа не би пријавила да родитељи нису инсистирали.
– Ако сваког дана по једно дете дође кући повређено, онда та школа није безбедна – каже очајна мајка.
Сваког дана неко дете буде повређено, каже Жаклина Н. М.
Родитељи тврде да школа покушава да пролонгира решење проблема јер се ближи крај школске године.
– Тако су чинили и прошлог пролећа, али проблем постаје све тежи. Ако пошаљем дете у школу, очекујем да се врати здраво и право – каже родитељ Марко Мојсиловић.
Престаћемо да водимо децу у школу, каже Александар Јовановић
Просветна инспекција је била у школи и, како сазнајемо, припрема извештај који ће бити достављен надлежнима.
Директор школе Милета Ђоровић тврди да је тим за вршњачко насиље радио од почетка школске године на овом случају, али да не жели о томе да говори док је процес у току.
– Инспекцији смо дали све што су тражили – каже Ђоровић
Надзор насилника једини лек
– Школа нема могућност да избаци дете из школе. Једино што се може то је да тим за вршњачко насиље ради са учеником, да се укључи центар за социјални рад, по потреби МУП. Сарадња родитеља није на задовољавајућем нивоу – каже Снежана Ђурић, градска секретарка за образовање и дечју заштиту.
Јовановић каже да тај дечак свима говори да “његова мама може све да их среди” и да му “нико ништа не може”.
Извор: blic.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама