Ružić o inkluziji: Povećan je broj ličnih pratilaca u školama, po IOP-u se školuje 17.000 đaka

23 novembra, 2022

Iako deca iz osetljivih grupa imaju obezbeđene uslove za jednak pristup obrazovanju u Republici Srbiji, još uvek se mora raditi na njihovom potpunom uključivanju. Grupe dece koje najčešće imaju probleme sa uključivanjem i ostankom u inkluzivnom obrazovanju su deca sa smetnjama u razvoju i/ili invaliditetom, kao i pripadnici romske zajednice i deca lošijeg socio-ekonomskog statusa. Ovo su samo neki od zaključaka Nacionalnog izveštaja o inkluzivnom obrazovanju koji je danas predstavaljen u Narodnoj skupštini u organizaciji Ministarstva prosvete, UNICEF-a i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

U velikoj meri je reformisan zakonodavni, strateški i institucionalni okvir u oblastima relevantnim za ostvarivanje i zaštitu prava dece iz osetljivih grupa, uključujući izmene u oblasti obrazovanja i antidiskriminacije, kao i podizanja kapaciteta za primenu inkluzivnog obrazovanja na nivou obrazovnih ustanova, na lokalnom i na nacionalnom nivou. Reforme su intenzivno nastavljene i kroz usvajanje nove Strategije razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2030. godine.

– Od uvođenja zakonskih reformi 2009. godine ostvaruje se kontinuirani napredak u sprovođenju inkluzivnog obrazovanja, pre svega u povećanju broja dece iz osetljivih grupa u školama i predškolskim ustanovama, a u kojima je unapređen kvalitet i kapacitet za primenu inkluzivnog obrazovanja, kao i stvaranju sistema dodatne podrške za decu i učenike i njihove porodice. Obuhvat dece do 3 godine programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja se povećava i u školskoj 2020/2021. godini, prvi put u poslednjih deset godina bio je veći od 30 odsto. Kontinuirano se povećava broj učenika koji ostvaruju pravo na individualni obrazovni plan, smanjuje se broj učenika osnovnoškolskog uzrasta u školama za obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju jer im obrazovanje u redovnim školama postaje dostupno i kvalitetno, dok obuhvat učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom srednjim obrazovanjem raste kako bi se kvalifikovali za tržište rada. Po individualizovanom programu nastave i učenja, koji je jedinstven za svakog učenika, u osnovnim školama se obrazuje 17.000 učenika. Povećan je broj ličnih pratilaca i ovu uslugu koristi preko 1.800 dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, a podršku učenicima pruža i 260 pedagoških asistenata u školama. Republika Srbija je u velikoj meri reformisala zakonodavni, strateški i institucionalni okvir, i pored značajnog napretka, podaci iz izveštaja ukazuju da su i dalje prisutni određeni izazovi tako da u narednom periodu moramo nastaviti da radimo sistemski na unapređivanju inkluzivnosti obrazovnog sistema“, smatra Branko Ružić, ministar prosvete Republike Srbije.

Uključivanje svakog deteta u proces nastave i učenja jedan je od glavnih ciljeva podrške Evropske unije procesu reforme obrazovanja u Srbiji. Tim povodom Evropska unija je od 2003. godine u ovaj sektor uložila više od 100 miliona evra.

– Srbija je napravila značajne pomake u poslednjih 13 godina, kada je donela jaku odluku da se sprovodi inkluzivno obrazovanje. Izveštaj koji je predstavljen danas, međutim, takođe ukazuje na to da još uvek ima dece koja su isključena iz različitih socijalnih ili ekonomskih razloga. Imajući ovo i druge različite potrebe na umu, neophodno je da se obrazovni sistem i dalje razvija da bi postao dovoljno fleksibilan i spreman da prihvati svako dete, mladu ili odraslu osobu na njihovom putu celoživotnog učenja. A da bi se to ostvarilo, svi akteri treba da budu uključeni. Kvalitet i inkluzivnost su među osnovnim strateškim prioritetima kojima teži Evropska unija u svom obrazovnom sistemu i nastavićemo da pružamo koordinisanu podršku i obrazovnom sistemu u Srbiji“, rekao je Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Suština inkluzivnog obrazovanja je u pronalaženju najefikasnijeg načina da se svakom detetu pruži puna podrška da zajedno sa vršnjacima uči i razvija veštine koje su mu potrebne da napreduje. Ono predstavlja investiciju u sadašnjost i budućnost – investiciju u decu današnjice i u onu koja će stvarati naše društvo u budućnosti.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Ružić o inkluziji: Povećan je broj ličnih pratilaca u školama, po IOP-u se školuje 17.000 đaka

 1. Milica kaže:

  Bolje bi vam bilo da decu iz te osetljive grupe vratite u škole u kojima se odlično radi sa njima. Da ne prepuštate izbor roditeljima, koji naravno odmah upisuju decu u redovnu školu. U redovnim školama nastavnici nemaju vremena da se bave njima, na žalost svih. Da li uopšte znate kako izgleda jedan dan nastavnika u osnovnoj školi u današnje vreme? U zemljama koje imaju mnogo više novca od nas nije zaživela inkluzija a vi biste da se pravite humani preko grbače nastavnika. Što ne dođete da vidite kako izgleda samo jedan čas u odeljenju u kome se obrazuje i učenik koji ne progovara ni jednu jedinu reči? I kako je to izgledalo u mlađim razredima? Kad vas čovek sluša, pomislio bi da je sve što kažete tačno. Većina ljudi ne zna da su sve to izmišljotine. Većina ne zna da često dobar deo zaposlenih trči po školi za učenikom koji ima poremećaj u ponašanju. Za učenikom koji grebe, udara, šutira, štipa i psuje svoje nastavnike. Jeste li objavili nekad tekst u kome se otvoreno govori o tome šta sve nastavnici trpe zbog takozvane inkluzije?

  1. Roditelj kaže:

   Prvo rekoste neverbalni pa onda odjednom psuje. Zanimljivo.
   Inace u svim svetskim gradovima inkluzija je zazivela mnogo pre nase i cak su specijalne skole pogotovo u skandinavskim gradovima odavno nepostojece jer sva deca idu u redovnu skolu. Tako da ta vasa ogorcenost ne pije vodu. Ima pregrst primera uspesno sprovedene inkluzije i hvala joj sto ppstoji. Sreca pa vi niste humani jer bi gurali sve sto vam nije po kalupu u sobu 2×2. Tako da zao mi je sto toliko srcano odbijate da prihvatite nemonovno – inkluzije ce biti jos jako dugo

 2. Ana kaže:

  U Nišu posao pedagoškog asistenta rade lični pratioci… Pritom su na PP ugovor, nemaju pravo na naknadu za prevoz ili bolovanje. Dva ili tri meseca primim puni minimalac ostalo je sve jad i beda!!!!!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama