Шарчевић о онлајн настави: Посебна пажња је усмерена на најмлађе ђаке

3 јула, 2020

Министар просвете Младен Шарчевић најавио је могућност комбиноване наставе од септембра, ђаци би имали онлајн часове, а сваке друге недеље долазили у школу.

Foto: Canva

Министарство просвете интензивно ради на припреми модела наставе за наредну школску годину и сви кораци који се предузимају су превентивни, како би у случају да и у септембру буде пандемија, за ђаке и родитеље све било спремно.

“Уколико вирус буде присутан, али пандемија јењава, спремамо се за комбиновани модел. То практично значи да би ђаци имали онлајн наставу, али и сваку другу недељу долазили у школу, како би радили вежбе, додатне консултације, одговарали. Практично проводили наставну недељу на коју су иначе навикли“, каже министар просвете за Блиц.

Он појашњава да би уз поштовање епидемиолошких мера то практично значило да су једне недеље у школи, на пример, први и трећи разред средње школе, а наредних седам дана други и четврти.

“Организација наставе, па и комбиновање није проблем за старије основце, средњошколце и факултетлије. Посебна пажња је усмерена на најмлађе ђаке, односно на оне од првог до четвртог разреда основне школе, који не могу да буду сами код куће”, истиче министар и открива да се тренутно ради анализа за колико најмлађих би морала да се организује настава по школама.

“Колико деце има оба родитеља који раде, да ли су и које компаније спремне да једног родитеља пусте да ради од куће, колико школа ради у једној смени… са свим овим прецизним подацима имаћемо пресек у Србији колико деце не могу да буду сами код куће и да сагледамо капацитете школских установа у којима је највише те деце. Па уколико буде требало, порадићемо на просторијама како би се добио релаксиран простор за наставу и учење, а у складу са епидемиолошким захтевима”, каже Шарчевић.

Могући модели наставе биће предочени Кризном штабу. Шарчевић каже да настава још није била тема, али да ће бити разматрана како би и министарство имало прецизнија упутства и знало који је модел најбољи.

Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама