Шарчевић: Одступања од правила нећемо толерисати

јун 15, 2017
Осмаци који су полагали матерњи језик, односно први део завршног испита, кажу да им је књижевност била тежа од граматике

Фото: Тањуг/Драган Kујунџић

Око 70.000 осмака, али и њихових родитеља, пребродили су прву од три бриге завршног испита за крај основног образовања – тест из српског (матерњег) језика.
На основу података из школских управа, првог дана тродневне провере знања није било неправилности, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.
Прецизирали су да је у свим основним школама Србије 69.726 ученикa изашло је на испит из матерњег језика.
Само у осмолетки „Доситеј Обрадовић” у Осаоници код Новог Пазара, почетак испита каснио је 54 минута, али то није угрозило регуларност мале матуре јер су све прописане процедуре спроведене.
Прописи предвиђају да уколико, у изузетним ситуацијама, испит почне са закашњењем мора да се продужи време полагања тако да деца имају два сата за израду задатака. Почетак испита у новопазарској школи одложен је зато што су скоро сат времена на посао каснили супервизор и дежурни наставник, незванично сазнајемо. А да је више од пола сата закаснио ученик, не би имао право да полаже тест, односно пао би матуру у овом року.
Тест из српског језика на правој матури, био је лакши него на проби завршног испита, оценили су ђаци престоничке Основне школе „Вук Караџић”. Више муке, како кажу, задала им је књижевност него граматика, а једноставније им је било да реше питања на заокруживање понуђених одговора него задатке у којима се тражило да решење напишу.
– Најтежа су била последња три питања која су се односила на одломак из Андрићеве приповетке „Панорама”. Захтеви тих задатака били су да својим речима напишемо како се осећао приповедач, да покажемо да смо дати текст на целој страници прочитали са разумевањем, али и да владамо граматиком и правописом. Одговорили смо, свако другачије, и нисмо сигурни да ли је то што смо написали довољно добро. А готово иста питања, само другу приповетку, имали смо на пробној матури – дочаравају Дамир, Милица, Ања и Тамара, доскорашњи ђаци осмог четири.
Разредна им је кажу, предавала српски, па им зависне реченице, гласовне промене, служба речи, стилске фигуре у задацима на испиту нису били проблем.
– Метафора за Змајеву збирку „Ђулићи” мора бити – цветак. На питање како у песми „Урош и Мрњавчевићи” мајка саветује Марка Краљевића да поступи, одговор није да се сажали или осрамоти, него да буде праведан… – коментарисале су мале матуранткиње Јелена, Јања, Наталија, Исидора после испита.
Њихов је закључак да су тест из српског исто урадили осмаци који су брдо пара дали на приватне часове и они који се уопште нису спремали за завршни испит. Такође, тврде да нису ни покушавали да преписују.
– Дежурни наставници су нас све време опомињали. Нисмо смели да шушнемо ни да се окренемо. Претеривали су у строгоћи, као да није довољно што их не познајемо, јер то нису наши наставници него из неких других школа. И, ваљда, је требало да нам помогну да се концентришемо, не да нам додатно уносе нервозу, јер од резултата испита зависи где ћемо да наставимо школовање – пожалили су се мали матуранти ОШ „Вук Караџић”.
У четвртак ће као и њихови вршњаци широм Србије од 9 до 11 сати решавати 20 задатака из математике, а у петаких исти број питања чека на комбиновани тесту из географије, историје, биологије, физике и хемије. Положиће сви мали матуранти који изађу на тестирање, јер не постоји „бодовни праг” за пролаз. Ипак, ђацима је важно да на последњој провери знања генерације завреде што више поена да би се домогли жељене средње школе. Знају деца да завршни испит има сертификациону и селекциону улогу, то јест да је то основ за издавање дипломе о стеченом основном образовању, али и да ће их одличан резултат са тестирања винути у врх ранг листе за наставак школовања.

Не признају се исправљени одговори

Решења теста из матерњег језика, за ђаке који су полагали на српском, албанском, босанском, мађарском, румунском, русинском, словачком и хрватском, објављена су на Министарства просвете. У напоменама кључа пише да се не признају прецртани, исправљени или одговори написани графитном оловком. Ако су ђаци означили тачан одговор подвлачењем или штиклирањем а у задатку је писало да га заокруже, одговор ће бити признат. На тесту из српског, који је штампан на ћирилици, признаће се исправни одговори иако су их ђаци написали латиницом.

Шарчевић: Одступања од правила нећемо толерисати  

Мање треме, више концентрације и успех на малој матури пожелео је осмацима Младен Шарчевић, министар просвете, пред испит из српског у осмолетки „Бранко Ћопић” у Раковици. Оценио је да завршни испит протиче без неправилности, а евентуална одступања, на пример да је на тесту писано другачијим рукописом и хемијском, биће темељно анализирана када се оконча полагање мале матуре, нагласио је Шарчевић.
– У појединим срединама у 30 одсто случајева било је одступања, па су тако рецимо задаци који су већ урађени, дописани, поправљани, туђом оловком, не дечјом руком. Углавном то раде наставници и прегледачи којима јасно поручујемо да то нећемо толерисати – казао је министар.

 
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама