Шарчевић: Паузе од пет минута између часова 

16 марта, 2020

Деца су данас добила распореде и начине рада за похађање на даљину, рекао је министар просвете Младен Шарчевић. Од следеће недеље настава на даљину и на Другом програму РТС-а.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је пројекат похађања наставе на даљину велики експеримент и да се за овакве пројекте ради припрема од годину дана.

“Цео викенд се снимају огромни садржаји и велике смо амбиције уложили у овај пројекат”, рекао је министар Шарчевић, гостујући у емисији Око.

Наставом на даљину обухваћена је цела основна школа, од првог до осмог разреда, а за ученике осмог разреда је појачан фонд због мале матуре.

“Од првог до четвртог разреда, ученици прате наставу из српског језика, математике и Света око нас”, навео је Шарчевић и додао да старији разреди похађају и предмете које ће полагати на малој матури.

Од следеће недеље настава ће бити и на Другом програму РТС-а.

Како је навео министар Шарчевић, родитељи о настави на даљину могу да се информишу на сајту Министарства просвете.

Свака школа је преузела распореде на свом сајту, а распореди су објављени и на огласним таблама школа.

Петоминутне паузе између часова 

Часови за прваке почињу у осам ујутру, а између часове ће имати петоминутне паузе.

“У паузама емитујемо заједничке садржаје. За прваке ће то бити програм “Покренимо децу” да се мало релаксирају и раде вежбе” и додао да ће у другим паузама бити и програми из Школског програма РТС-а.

У првој недељи пројекта ученици ће од првог до седмог разреда имати по два часа, а осмаци по три.

“То је основ да се континуитет наставе одржава. План наставе је обухватио најважније предмете. За осмаке, то је матерњи језик, математика, историја, хемија, физика и географија и то је онај сет који иде на матуру”, рекао је Шарчевић.

Све лекције ће бити доступне на РТС Планети 

Министар је нагласио да ће све лекције које буду емитоване на РТС 3 бити доступне и на платформи РТС Планета, а да ће се часови за ученике првог и другог разреда репризирати у вечерњим сатима како би родитељи, по повратку са посла, могли са њима поново да пређу то градиво.

“Велика је одговорност родитеља. Сада су они наши помоћни наставници који морају да испрате цео процес и ако су одговорни, а упућени су сад једни на друге, пошто су многи послодавци допустили да раде од куће, ми ћемо имати многе механизме на основу којих ћемо оцењивати рад од куће”, истакао је Шарчевић.

Додао је да ће Министарство просвете преко платформе РТС Планета имати и податке ко се улоговао и ко је гледао наставу на даљину.

Министар Шарчевић је навео да ће програм за средњошколце током ове недеље бити само на РТС Планети, а да се са емитовањем на РТС 2 на РТС Планети ослобађа простор за креативне садржаје.

Три модела рада за универзитете

Што се тиче универзитета, Шарчевић је рекао да постоје три модела рада и додао да је и “Мајкрософт” потпуно бесплатно понудио своју платформу за учење.

“Најлакши модел, који је већ започео, мејлови студената, уз сагласност и заштиту, и професори који раде са њима непосредно”, рекао је министар Шарчевић.

Министар просвете је навео да је Министарство са свим студентима у иностранству у контакту.

“Решавамо неке тренутне проблеме, некоме је истекао рок, немају довољно новца да остану. Мислим да смо са свима у контакту”, навео је Шарчевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама