Шарчевић: Покушаћемо једно брзо решење у јануару, за враћање људи у стални радни однос у просвети

27 децембра, 2019

Министар просвете Младен Шарчевић каже да ће се главне промене у образовном систему десити увођењем државне матуре за две године.

Тада ће, како каже, ученици престати да уче за оцену и почети да уче за знање.

Н1

Он је за ТВ Пинк рекао да ефекти реформе нису могли да се виде на ПИСА тестирању, јер ту учествују петнаестогодишњаци, а реформа није стигла до тог узраста.

Наводи да су деца у Србији на ТИМСС тестирању 27. у свету, јер на том такмичењу учествују млађи узрасти од 7. до 11. година.

“Главна промена ће се десити када се уведе државна матура, то је за два годину, и тада престаје да се учи за оцену, почиње да се учи за знање”, рекао је министар Шарчевић.

Каже да је у протеклом периоду уведена информатика као обавезан предмет, почела је реформа у гимназији где су осим одељења за надарене у математици, информатици, отворена и одељења за надарене у хемији и биологији.

Министар каже да ће платни разреди довести до веће мотивације запослених у просвети и да су односи са синдикатима добри, наводећи да они сигнализирају лоше ситуације у школама.

“Заједно анализирамо на који ћемо најбржи начин моћи да вратимо људе на стални радни однос у просвети. То ћемо покушати већ у јануaру, ако можемо једним брзим решењем, јер их много има да би се то силним конкурсима радило”, рекао је министар.

Дуално образовање заживело је у Србији и показало се као добро решење, јер учењем кроз рад млад човек има осигуран посао током школовања. “Ми смо једна од ретких земаља која је децу заштитила законом. Цео свет се бави целоживотним учењем”, закључио је Шарчевић.

Извор: Б92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић: Покушаћемо једно брзо решење у јануару, за враћање људи у стални радни однос у просвети"

  1. Nikola Pešić каже:

    Ja samo molim ministra da pre brzog rešenja uradi mrežu škola. Da reši već ljude koji su tu za stalno. Pa posle što ostane prazno neka popunjava ili na konkursima ili brzim rešenjima.
    Dakle prvo mreža škola pa onda primajte za stalno, zaista bezobrazno da se sad ubaci masa novih ljudi a stari da posle odu na ulicu !!!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама