Шарчевић: Просветари ће добити више од осталих

24 августа, 2017

Шарчевић: Има простора за договор са просветним радницима
Министар просвете Младен Шарчевић изјавио ја данас да има простора за договор са просветним радницима јер се, како је рекао, не може спровести реформа образовања без регулисања статуса запослених у просвети.
Шарчевић је нагласио да је извесно да ће бити повећање плате у просвети и да ће просветари добити више од осталих, али да се још не зна колико ће то бити.
“Држава се консолидује финансијски, има озбиљне намере. Ја заступам и интерес државе и њихове интересе, ја сам и њихов министар и министар у влади”, нагласио је Шарчевић за РТС.
Он је поновио да су на јучерашњем састанку разрешене дилеме које су плашиле просветаре да ће Закона о запосленима у јавној управи само замрзнути стање у коме се налазе.
“Схватили су да тај закон управо просвети доноси највише, да не морају да се цењкају око цене рада, око статуса. Овај закон све доводи, према истим професијама, у исту раван”, рекао је он и поновио да ће код сваког следећег повећања плата просвета имати више док се не изједначи са осталима.
Такође, вредновање према квалитету које предвиђа закон, плашило је запослене да ће њихов рад оцењивати само директор.
Министар каже да ће то радити тим људи, да постоји самовредновање.
Упитан да ли је морало да се чека крај августа да се о статусу просветара разговара, јер ће ђаци да трпе због најављеног штрајка једног синдиката 1. септембра, министар је рекао да неће бити штете за ученике, јер се првог дана прича о летовању, а озбиљно почеће да раде 4. септембра.
Шарчевић је нагласио да озбиљна рационализација у просвети није рађена годинама, да ће сада уз отпремнине из система отићи 1.200 људи, да 900 има више од 65 година и имају услов за пензију, да има терхнолошких вишкова који не раде, примају плату и не желе да прихвате посао.
“Имамо сада у резерви 2.500 радних места. Имамо амортизер да ово урадимо честито. Мислим да су сви изјавили да виде неки план”, нагласио је министар.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Шарчевић: Просветари ће добити више од осталих

 1. Дон Кихот каже:

  Средства за умирење, слаткиши и успаванке.
  Другим речима просветари су награбусили.
  Најгоре ће проћи фини, учтиви наставници који важе за душу од човека јер су неспособни да препознају лисицу која им се умиљава да им узме хлеба из устију.
  Али добро. Ово што се дешава у Србији је процес колективног учења.
  Када српски радници схвате како капитализам функционише и да је свако ко је млак, неодлучан, који верује у обећања у суштини кандидат за доручак предаторима онда ће и они да се понашају као њихове колеге са Запада да се боре бруталчно за сваки проценат плате и сваку бенифицију свим средствима.
  Очигледно министар сматра да су просветарски синдикати прогутали бомбоне, да успаванке функционишу и да може да реформише просвету сагласно захтевима ММФа.
  Драги просветари изгледа да сте у великим проблемима.

 2. Marina каже:

  Sramna je izjava da se prica o letovanju,da se ozbiljno radi kasnije.Zalosne ce biti te price.Pricace se ko je tokom leta zauvek napustio domovinu,ciji je roditelj od “dobrog zivota”iznenada preminuo,da li su izmireni dugovi za uzinu od prosle skolske godine(ne moze veliki broj dece da dobije besplatnu uzinu, a racuni tokom zime su visoki).Raspitivace se prosvetari kojim ucenicima trebaju djacke torbe,patike…Ucenici ce raditi inicijalne testove koji su zagrevanje za novu skolsku godinu,ali i neki vid introduktivnih casova za predstojece gradivo.Od ministra se ocekuje da bude prvi medju jednakima,da razume i izbori se za ljude ciji je ministar,ne da ih ismeva i rusi ugled medju roditeljima i ucenicima.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама