Шарчевић: Рационализацију у просвети ће донети и нова мрежа школа која треба да се уради наредне године

10 јула, 2017

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да је 1.200 отпремнина обезбеђено за запослене у основним и средњим школама којима је остало годину-две до пензије и који добровољно желе да оду, те да је то само једно од решења за проблем технолошких вишкова.

Министар очекује да ће ове године ове године, због мањег броја одељења, око 2.000 људи бити технолошки вишак, али да ће се тај проблем лако превазићи.
Он је навео да ће отпремнине моћи да узимају они којима је остало годину, две до пензије, али не и они који су напунили 65 година, јер су већ остварили право на пензију.
– Гледамо да добрим темпом ослободимо простор за младе људе. Није то мали посао – рекао је Шарчевић новинарима.
Према његовимм речима, од 2000. године нико се није озбиљно бавио вишком запослених у просвети, проблем је само “гуран под тепих”, а сада се “под тепихом створило брдо које мора неко да реши”.
Министар сматра да ће 1.200 обезбеђених отпремнина, али и нова законска обавеза одласка у пензију са 65 година у великој мери ослободити простор и смањити број технолошких вишкова.
– Вишак у просвети се створио и због забране запошљавања. Данас имате 17.000 људи у просвети који су ангажовани по уговору о привремено, повременим пословима. Имате масу неселективног начина примања у радни однос. Ни синдикати немају пресек шта је ту присутно – појаснио је министар.
Шарчевић наводи да ће рационализацију у просвети донети и нова мрежа школа која треба да се уради наредне године, по узору на рационализацију мреже школа у Београду.
Упитан да ли су обезбеђене отпремнине предвиђене за наставнике са Kосова који примају надокнаде, а не раде, министар је рекао да отпремнине нису предвиђене за њих, да се велики број људи већ снашао.
Упитан колике ће бити отпремнине за просветаре, Шарчевић је рекао да сигурно неће бити неповољне, али ни максималистичке јер држава нема пара, већ да ће бити реалне.
– Рационализација система мора да се ради. Kада детаљно анализирате шта се дешава видите да имате мртве душе, позајмљену децу, све то служи да би се формирала лажна слика и већи број запослених – закључио је министар.
Нови конкурсни циклус за науку од 1. септембра
Нови конкурсни циклус за науку креће од 1. септембра, најавио је данас министар просвете Младен Шарчевић и рекао да науку очекује нови модел финансирања.
– Нови циклус крећемо од 1. септембра. Мислим да ће овај привремени модел покушати да помири модел институционалног финасирања и оних научника који не могу да иду само кроз пројекте – нагласио је Шарчевић.
Сматра да ће сада бити много мање незадовољних јер, како каже, не постоји модел који може да се понуди, а да одговара свима.
 
Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Шарчевић: Рационализацију у просвети ће донети и нова мрежа школа која треба да се уради наредне године

  1. Kokosinela каже:

    Ukinite zapošljavanje kursadžija i učiteljica na randim mestima nastavnika u predmetnoj nastavi. Koja je poenta studiranja istih predmeta kad neko s kursom od mesec dana možeodjednom da predaje npr jezike? Onda se nađu prepametni roditelji pa sve nastavnike stavljaju u isti koš sa onima koji ne mogu da decu nauče ničemu… Njih oterajte već jednom pa neće biti viškova nego će stručni ljudi da predaju…Ali jok, ova učiteljica je dobra s direktorom,njemu žao nje pa hajde neka predaje bilo šta iako blage veze s mozgom nema

  2. Marina каже:

    Sve je ovo …ma,strasno mi je.Dece ni za lek…Ici po ucionici sa 65 godina…Da li visak cine oni koji u malim skolama predaju predmete za koje se nisu skolovali i dogurali tako do polovine radnog staza,jer u selo ne dolaze strucnjaci?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама