Шарчевић: Сменићемо директоре који су правили лажна одељења

новембар 27, 2018

Министар просвете, науке и технолошког развоја , рекао је да је у току формирање јединственог система просвете захваљујући коме ће свако ко прави малверзације и ради на штету буџета, не реагује на насиље или га сам чини, бити санкционисан.
– Кренули смо са доделом лиценци директорима школа, и до сада је њих 362 добило. Кренули смо од оних који су показивали најбоље резултате, а то је екстерно оцењивање установа и њихов рад у тим установама. За разлику од досадашњег начина, где је свако могао да се пријави да буде директор, без обзира како ради, сада имамо обуку за ову позицију, полагање испита за лиценцу и оцењивање – рекао је Шарчевић.
Како каже, директоре више не постављају синдикати, нити ће то радити било која политичка структура.
– Теза је да се поставе најквалитетнији, а по могућству било би добро да су и најнеутралнији. Сада је претпоставка да ћемо отприлике до јуна завршити све оне директоре који су имали тројке. И позваћемо и оне људе који сматрају да су способни да раде тај посао да добију лиценцу – рекао је Шарчевић.
Према његовим речима, ускоро ће доћи до смене једне велике групе директора, јер су направили лажно одељење, где су увид у финансије имали само контролори из министарства просвете.
– Ми радимо јединствен информациони систем просвете у коме се налази и електронски ценус (начин обрачунавања плата), и тај који је правио малверзације и оштетио буџет, није реаговао на насиље или га сам чини, није достојан да буде директор – рекао је Шарчевић.

Поводом наводног инцидента у Пољопривредно – техничком средњошколском центру “Бесдеш Јожеф” у Кањижи, где је прошле недеље, како кажу, директор ударио шамар професорки физичког због грејања, министар је рекао да је систем огроман и да се труде да оваквих инцидената буде што мање.
– Овакви сукоби морају да имају епилог. Госпођа се добро позвала на Закон о образовању где све пише. Јуче сам добио извештај општинске инспекције. Међутим, прво треба да изађе на терен људи на локалним самоуправама. Извештај прво треба да добије покрајински секретеријат за образовање, а онда ће они нас известити – рекао је Шарчевић.
Како каже, када се утврде материјалне чињенице, узму изјаве сведока, након чега се покреће дисциплински поступак уколико се то све докаже.
– Увек инсистирам да се сваки случај истражи и испита из више углова и оно што је битно јесте да нема неког личног сукоба на етничком принципу. Овде то није случај. Али истражићемо шта се тачно ту догодило – рекао је Шарчевић
Извор: Пинк

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Шарчевић: Сменићемо директоре који су правили лажна одељења

  1. Jovanka каже:

    Kad li ces ti biti smenjen samo da dozivim to , ko ce da sedi u komisiji za izdavanje licence , poltroni , ma najbolje bre zatvorite skole i vrtice otpustite sve radnike i eto puni vam dzepovi , posto vam je malo

  2. Pp mama каже:

    Nastavlja se souuuu

  3. Докле каже:

    Увек било:обећање лудом радовање.Па докле тако?Зар не видите или не осећате колико се и сами давите у сопственим лажима?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама