Шарчевић: Упис у средње школе зависиће од потреба за запослењем

3 новембра, 2016

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ових дана почиње да прави план уписа ученика у средње школе у наредној школској години и притом ће имати у виду број незапослених у појединим локалним срединама, изјавио је данас ресорни министар Младен Шарчевић.
SARCEVIC-10-2508-2016
– Покушаћемо да утичемо на уписну политику, тиме што ћемо гледати шта је потребније и шта се више тражи – казао је он новинарима након састанка са директорима средњих пољопривредних школа у Србији са којима је, у присуству министра пољопривреде Бранислава Недимовића разговарао о могућности унапређења рада тих школа кроз дулано образовање.
Шарчевић је нагласио да је пољопривредним школама дат већи степен значаја у даљој политици реформисања школства, јер је велика неуједначеност међу њима. Према његовим речима, у Србији постоје изузетно квалитетне и добро опремљене средње пољопривредне школе, које немају шта да реформишу, јер имају одличан сточарски и део за испитивање квалитета намирница, као и сву потребну механизацију, односно једном речју су “мала огледна добра”.
– Постоје и добре специјализоване пољопривредне школе које се баве прерадом хране, али има и других ситуација где школе немају довољно земљишног фонда и немају довољну подршка локалне заједнице – казао је министер просвете.
Прочитајте  и Nastavničko veće ključno za izbor direktora po novom zakonu
Шарчевић је нагласио да је циљ данашњег састанка са директорима пољопривредних школа на коме је присуствовао и министар Недимовић, да се направи једна добра прича и да се све пољопривредне школе уједначе и да функционишу квалитетно. Он је најавио да су у плану и нови закони и да су данас позвани директори свих пољопривредних школа да учествују у њиховим припремама и дају доприносе око израде нових правилника. Србија, како је нагласио Шарчевић, има велике ресурсе у пољопривреди, али су они недовољно искоришћени.
Министар Недимовић оценио је да је састанак са директорима школа имао за циљ да промовише тимски рад у оквиру Владе Србије где су заједнички приоритети усаглашавање образовања у будућности са потребама тржишта.
– Нама у пољопривреди треба довољно стручњака на делу техничара, као и погонских инжењера у оквиру прерађивачког сектора који желимо да развијамо. Ми овим ударамо добру базу за оно што следи у наредним годинама у прерађивачкој индустрији – нагласио је он.
Недимовић је додао и да је овај састанак битан јер је исказана спремност министарства пољопривреде да својим средствима, капацитетима и ресурсима допринесе повећању техничких капацитета пољопривредних стручних школа.
– “Уколико имате добру технику и знате да је користите, ви постајете конкурентни и стварате већу додату вредност” – казао је он додајући да Србији у овим тренутку требају техничари за ратарство, воћарство, повртарству, као и они људи који знају како се води процес у прерађивачкој индустрији.
 
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић: Упис у средње школе зависиће од потреба за запослењем"

  1. Jelena каже:

    Isto treba uraditi i sa fakultetima. Učiteljski fakultet u treba da odmori malo. Jedan od skupljih, osoblje, čast izuzecima neljubazno, studenti nisu uvek blagovremeno obavešteni i na kraju, master obavezan. Kao višnjica na šlagu, u ovoj oblasti posla nema!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама