Šarčević: Upis u srednje škole zavisiće od potreba za zaposlenjem

3 novembra, 2016

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ovih dana počinje da pravi plan upisa učenika u srednje škole u narednoj školskoj godini i pritom će imati u vidu broj nezaposlenih u pojedinim lokalnim sredinama, izjavio je danas resorni ministar Mladen Šarčević.
SARCEVIC-10-2508-2016
– Pokušaćemo da utičemo na upisnu politiku, time što ćemo gledati šta je potrebnije i šta se više traži – kazao je on novinarima nakon sastanka sa direktorima srednjih poljoprivrednih škola u Srbiji sa kojima je, u prisustvu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića razgovarao o mogućnosti unapređenja rada tih škola kroz dulano obrazovanje.
Šarčević je naglasio da je poljoprivrednim školama dat veći stepen značaja u daljoj politici reformisanja školstva, jer je velika neujednačenost među njima. Prema njegovim rečima, u Srbiji postoje izuzetno kvalitetne i dobro opremljene srednje poljoprivredne škole, koje nemaju šta da reformišu, jer imaju odličan stočarski i deo za ispitivanje kvaliteta namirnica, kao i svu potrebnu mehanizaciju, odnosno jednom rečju su “mala ogledna dobra”.
– Postoje i dobre specijalizovane poljoprivredne škole koje se bave preradom hrane, ali ima i drugih situacija gde škole nemaju dovoljno zemljišnog fonda i nemaju dovoljnu podrška lokalne zajednice – kazao je minister prosvete.
Pročitajte  i Nastavničko veće ključno za izbor direktora po novom zakonu
Šarčević je naglasio da je cilj današnjeg sastanka sa direktorima poljoprivrednih škola na kome je prisustvovao i ministar Nedimović, da se napravi jedna dobra priča i da se sve poljoprivredne škole ujednače i da funkcionišu kvalitetno. On je najavio da su u planu i novi zakoni i da su danas pozvani direktori svih poljoprivrednih škola da učestvuju u njihovim pripremama i daju doprinose oko izrade novih pravilnika. Srbija, kako je naglasio Šarčević, ima velike resurse u poljoprivredi, ali su oni nedovoljno iskorišćeni.
Ministar Nedimović ocenio je da je sastanak sa direktorima škola imao za cilj da promoviše timski rad u okviru Vlade Srbije gde su zajednički prioriteti usaglašavanje obrazovanja u budućnosti sa potrebama tržišta.
– Nama u poljoprivredi treba dovoljno stručnjaka na delu tehničara, kao i pogonskih inženjera u okviru prerađivačkog sektora koji želimo da razvijamo. Mi ovim udaramo dobru bazu za ono što sledi u narednim godinama u prerađivačkoj industriji – naglasio je on.
Nedimović je dodao i da je ovaj sastanak bitan jer je iskazana spremnost ministarstva poljoprivrede da svojim sredstvima, kapacitetima i resursima doprinese povećanju tehničkih kapaciteta poljoprivrednih stručnih škola.
– “Ukoliko imate dobru tehniku i znate da je koristite, vi postajete konkurentni i stvarate veću dodatu vrednost” – kazao je on dodajući da Srbiji u ovim trenutku trebaju tehničari za ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvu, kao i oni ljudi koji znaju kako se vodi proces u prerađivačkoj industriji.
 
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević: Upis u srednje škole zavisiće od potreba za zaposlenjem"

  1. Jelena kaže:

    Isto treba uraditi i sa fakultetima. Učiteljski fakultet u treba da odmori malo. Jedan od skupljih, osoblje, čast izuzecima neljubazno, studenti nisu uvek blagovremeno obavešteni i na kraju, master obavezan. Kao višnjica na šlagu, u ovoj oblasti posla nema!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama