Шарчевић: Управо смо побројали да имамо 870 запослених старијих од 65 година и они ће морати да се пензионишу

јул 15, 2017

За просветне раднике ће ове године највероватније бити обезбеђено око 1.200 отпремнина, потврдио је у разговору за „Политику” министар просвете Младен Шарчевић.

Он је додао да са Министарством државне управе и локалне самоуправе још није постигнут договор о износу отпремнине која ће бити понуђена просветарима, као ни о условима које ће морати да испуне како би аплицирали за отпремнину.
– Мислим да ће запосленима у просвети бити понуђено највише 8.000 евра ако до пензије имају годину-две, али то је само моје мишљење. Још нисмо разговарали о конкретним сумама – објаснио је министар Шарчевић додајући да сваке године након формирања одељења остане око 2.000 нераспоређених. Ове године ће тај број, највероватније, бити увећан за хиљаду, због спровођења рационализације.
– Зато смо прошле године у октобру затражили од Министарства државне управе да нам обезбеди отпремнине за око 1.200 људи – објашњава министар Шарчевић уз напомену да ће нови прописи, који ступају на снагу од септембра, забранити запосленима који имају више од 65 година да наставе да раде.
– Управо смо побројали да имамо 870 запослених старијих од 65 година и они ће морати да се пензионишу – истакао је министар.
Он је најавио да ће следеће недеље бити формиран радни тим у којем ће бити представници министарстава просвете, финансија и државне управе, као и синдикалци са којима ће у понедељак сести за преговарачки сто. Једна од тема о којима ће разговарати биће управо најављени социјални програм.
– Чека нас израда листе технолошких вишкова, али и утврђивање услова за узимање отпремнина. Не смемо дозволити да се створи армија људи које држава плаћа. Не може неко да седи код куће пет година, да не иде на посао и прима плату. То не постоји ни у једној другој делатности – рекао је министар подсетивши да је 305 људи запослено у просвети али не држе часове, а и даље примају своју просечну зараду.
Нису само у питању наставници, објаснио је Шарчевић, већ запослени у разним заводима, институтима и центрима.
Осим тога, он је подсетио, да око 360 наставника који су прогнани са Косова и Метохије има „посебан третман”. Они не раде годинама, а добијају месечну накнаду од 8.000 динара.  Ови људи би требало да буду распоређени на посао, а они који буду то желели моћи ће да се пријаве за отпремнине.
Министар Младен Шарчевић је напоменуо да се социјални програм спроводи по принципу добровољности и да нико не може да натера радника да узме отпремнину уколико он то не жели.
– Нажалост, сви ови проблеми постоје годинама, али их нико не решава – упозорио је министар.
Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника каже да синдикати не знају ништа у вези са евентуалним износом отпремнине, али да Закон о раду прописује да би минимална отпремнина за запослене у државној управи требало да износи 200 евра по години стажа. Она подсећа да неколико последњих година ниједном просветном раднику није исплаћена отпремнина и да ће сигурно постојати велико интересовање за најављени социјални програм.
– Нажалост, просечна старост запослених у просвети је 45 година. За тих 1.200 отпремнина, према нашим прорачунима, може бити заинтересовано око 7.000 људи који имају годину-две до пензије. Телефони нам стално звоне, људи се распитују за услове под којима могу да узму отпремнине. Зову нас радници пред пензијом, као и млађе колеге, али никоме не можемо да дамо поуздану информацију – каже председнице УСПРС.

По рачуници ММФ-а 10.000 прекобројних

Током гостовања на ТВ Пинк министар Младен Шарчевић је поменуо да ММФ-а тражи да из просвете буде отпуштено 10.000 људи, али да је то претерано. Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника, додаје да је ову рачуницу ММФ направио тако што је број ученика у нашим школама поделио са 30, колико би требало да их има у сваком одељењу.
– То не може тако да се рачуна јер свуда у свету у одељењу у просеку има 24 ђака. Осим тога, морамо узети у обзир у ученике у истуреним одељењима сеоских школа. Али, знам да ММФ не мора да брине о нашим специфичностима – напомиње Јасна Јанковић.

Неће бити отпуштања наставника на факултетима

Неће бити отпуштања наставног кадра на државним факултетима, одговор је просветних власти на (дез)информацију у јавности да ће један број универзитетских наставника остати без
– Регистар запослених у високошколским установама Министарство просвете води у оквиру базе „Финансирање високог образовања” (ФИНВО). У њу високошколске установе уносе податке искључиво на основу кадровске евиденције запослених. Увидом у ту базу података, јасно је да нема потребе за отпуштањем запослених на факултетима ни на основу претходне одлуке о максималном броју запослених у јавном сектору, а нарочито не на основу последње измене те одлуке – објашњавају просветне власти.
Из ресорног министарства уверавају да ће факултети задржати све већ запослене наставнике и сараднике, појединима је остављен простор за примање нових кадрова у радни однос, тако да наставни програм и акредитација неће бити угрожени.
– Подаци из ФИНВО базе сведоче да Медицински факултет Универзитета у Београду, на пример, има 1.020 запослених, док је одлуком владе максималан број запослених на том факултету 1.040. Слично је и на осталим високошколским установама. У оквиру подстицајних мера за развој ИТ сектора влада је у мају одобрила да се на факултетима који имају ИТ смерове запосли 163 наставника и сарадника више него што је предвиђено одлуком о максималном броју запослених из 2015. године – илуструју надлежни.
М. С. М.
 
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Шарчевић: Управо смо побројали да имамо 870 запослених старијих од 65 година и они ће морати да се пензионишу

  1. Mlada nastavnica каже:

    Sta ce biti sa nama, mladjim nastavnicima?Konkretno, ja radim nepunu normu, zavrsila pre roka, nisam pala nijedan ispit…jel mi imamo neku buducnost,da li zemlja Srbija dozvoljava da je imamo?Ja sam sigurna, da drzava radi i na narusavanje glavnog stuba drustva, a to je obrazovanje.Zasto? Najlakse je rukovoditi nad neobrazovanim ljudima.Zar toliko viskova u prosveti!!!!Sram da nas bude.Hajde otidjite u druge delove javnog sektora, npr.u EPS, svakog drugog coveka iz kancelarije necete naci na svom radnom mestu ili cete ga probuditi svojim ulaskom.Hmmm,a da,otidjite i do svake opstine,znate one silne odseke za obrazovanje,gradjevinske, komunalne poslove…U jednoj kancelariji,ima njih 4, 5 sve same uloge pismonose, ali izvinite imaju hijerarhiju, nacelnik pa sef i nekoliko inspektora .Mislim, divno!A da ne pricam o zdravstvu, kao jos vaznijem stubu drustva, napravljen je tako da sve vise mladji odlaze iz Srbije,a samih privatnika sve vise po coskovima grada.Nekom je cilj da nas lagano, ali tiho,korak po korak….Zakljucak : Napravite racionalizaciju svuda, sta ste se okomili samo na prosvetare. Svako dobro.

    1. Marija каже:

      СВАКА ЧАСТ, КОЛЕГИНИЦЕ! ДА СУ НОРМАЛНИ МИ НЕ БИСМО У ПРОСВЕТИ РАДИЛИ ДУЖЕ ОД 35 ГОД,ПА БИ МЛАДИ МОГЛИ ДА НАС ЗАМЕНЕ. ЈА БИХ ДРАГЕ ВОЉЕ ОТИШЛА У ПЕНЗИЈУ, ИМАМ 34 ГОДИНЕ СТАЖА, АЛИ “САМО” 55 СТАРОСТИ И (ПО ЗАКОНУ) ТРЕБА ДА РАДИМ ЈОШ 8 ГОДИНА. ТАД ЋУ ИМАТИ 42 СТАЖА. ДА ЛИ СУ ОНИ НОРМАЛНИ?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама