Шарчевић: “Велика је могућност да су процурели и комбиновани тестови. Нема разлога да се обори мала матура”

18 јуна, 2019

Велика је могућност да је “процурео” и комбиновани тест у оквиру полагања завршног испита за ученике осмих разреда, изјавио је за Инсајдер министар просвете Младен Шарчевић.

Министар је навео да ће сутра ипак бити одржано полагање резервног комбинованог теста.

На питање Инсајдера да ли постоји могућност да буде поништена мала матура, као што је то било 2013. године, Шарчевић наводи да нема разлога за то.

Завршни тест из математике одложен је за четвртак, јер су се на друштвеним мрежама појавили тестови писани руком.

Младен Шарчевић је сада изјавио и да се проверава да ли је “процурео” и комбиновани тест.

“Велика је могућност. Полиција истражује да ли га је неко отворио. Сутра се ради непроваљени комбиновани резервни тест”, наводи Шарчевић.

Весна Недељковић, помоћница министра просвете изјавила је за ТВ Прву да за сада нема сазнања да је у јавност процурео и комбиновани тест, али да се ради на провери.

“У непосредној смо комуникацији са МУП-ом. Захвални смо кабинету министра Стефановића који нам је пружио помоћ у откривању одакле је потекло. Не могу ништа да кажем док су у току истражне радње”, рекла је Недељковић.

И њој је, како је рекла, стигао на Вибер наводно “проваљен” комбиновани тест.

“Ја сам добила на Вибер наводно проваљен комбиновани тест, одговорно тврдим, ово што сам ја добила није тест комбиновани, остала је још једна провера. Проверавамо да ли је то тест, али свакако имамо резервну варијатну”, рекла је Весна Недељковић.

Цурење тестова у оквиру мале матуре догодило се и 2013. године, а испоставило се да га је из штампарије Службеног гласника изнела једна службеница. Полицијском истрагом тада је утврђено и да су тестови из српског и математике украдени и доспели у јавност пре него што су осмаци полагали матуре. Након тога донета је одлука да се мала матура поништи, а ђаци да се рангирају на основу успеха из школе.

Извор: Недељник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић: “Велика је могућност да су процурели и комбиновани тестови. Нема разлога да се обори мала матура”"

  1. A каже:

    Ministre,izvini se bar!(bre)!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама