Šarčević: “Velika je mogućnost da su procureli i kombinovani testovi. Nema razloga da se obori mala matura”

18 juna, 2019

Velika je mogućnost da je “procureo” i kombinovani test u okviru polaganja završnog ispita za učenike osmih razreda, izjavio je za Insajder ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ministar je naveo da će sutra ipak biti održano polaganje rezervnog kombinovanog testa.

Na pitanje Insajdera da li postoji mogućnost da bude poništena mala matura, kao što je to bilo 2013. godine, Šarčević navodi da nema razloga za to.

Završni test iz matematike odložen je za četvrtak, jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom.

Mladen Šarčević je sada izjavio i da se proverava da li je “procureo” i kombinovani test.

“Velika je mogućnost. Policija istražuje da li ga je neko otvorio. Sutra se radi neprovaljeni kombinovani rezervni test”, navodi Šarčević.

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete izjavila je za TV Prvu da za sada nema saznanja da je u javnost procureo i kombinovani test, ali da se radi na proveri.

“U neposrednoj smo komunikaciji sa MUP-om. Zahvalni smo kabinetu ministra Stefanovića koji nam je pružio pomoć u otkrivanju odakle je poteklo. Ne mogu ništa da kažem dok su u toku istražne radnje”, rekla je Nedeljković.

I njoj je, kako je rekla, stigao na Viber navodno “provaljen” kombinovani test.

“Ja sam dobila na Viber navodno provaljen kombinovani test, odgovorno tvrdim, ovo što sam ja dobila nije test kombinovani, ostala je još jedna provera. Proveravamo da li je to test, ali svakako imamo rezervnu varijatnu”, rekla je Vesna Nedeljković.

Curenje testova u okviru male mature dogodilo se i 2013. godine, a ispostavilo se da ga je iz štamparije Službenog glasnika iznela jedna službenica. Policijskom istragom tada je utvrđeno i da su testovi iz srpskog i matematike ukradeni i dospeli u javnost pre nego što su osmaci polagali mature. Nakon toga doneta je odluka da se mala matura poništi, a đaci da se rangiraju na osnovu uspeha iz škole.

Izvor: Nedeljnik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević: “Velika je mogućnost da su procureli i kombinovani testovi. Nema razloga da se obori mala matura”"

  1. A kaže:

    Ministre,izvini se bar!(bre)!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama