Шарчевић: За вршњачко насиље тужити и родитеље

20 септембра, 2019

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је да су школе дужне да пријаве вршњачко насиље, али да ће ситуација бити боља када тужилаштво, центар за социјални рад и директор школе покрену поступке против родитеља чија деца чине насиље.

После најновијих случајева насиља у Барајеву, Земуну и Великој Моштаници, министар је за РТС рекао да школа не може да замени све сегменте друштва, већ пријављује ако дете не долази у школу, ако родитељи не отварају електронски дневник, ако мајка, као у случају једне насилне девојчице из Барајева остави лажни број телефона, и ту треба да се умеша центар за социјални рад.

“У спречавању вршњачког насиља успели смо да школе не прикривају, јер ако прикривају остаће без посла, као директор школе у Барајеву и према томе имамо нулту толеранцију”, додао је Шарчевић.

Он је објаснио да је направљена мрежа од 76 саветника у 17 школских управа и СОС канал, да се пријави 840 случајева годишње, а тешких као у Барајеву је 10 одсто и то се смањује.

Министар је обећао да ће истрајати у истраживању свих случајева насиља и питао шта раде школски педагози и психолози кад друга деца снимају насиље и смеју се.

“Да ли је то звоно за узбуну да се сазову и опшински састанци родитеља. које смо дизајнирали, а многе локалне управе их игноришу”, додао је Шарчевић гостујући на РТС.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић: За вршњачко насиље тужити и родитеље"

  1. Marina каже:

    …e ovo je vec druga prica, ….odgovornost nije na jednom coveku, i problem se nece resiti smenom jednog direktora skole. Svi koji su napravili propust u vaspitanju te dece treba da snose odgovornost i budu kaznjeni-pocev od roditelja. Ovakvu odluku ministra pozdravljam!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама