Šarčević: Za vršnjačko nasilje tužiti i roditelje

20 septembra, 2019

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da su škole dužne da prijave vršnjačko nasilje, ali da će situacija biti bolja kada tužilaštvo, centar za socijalni rad i direktor škole pokrenu postupke protiv roditelja čija deca čine nasilje.

Posle najnovijih slučajeva nasilja u Barajevu, Zemunu i Velikoj Moštanici, ministar je za RTS rekao da škola ne može da zameni sve segmente društva, već prijavljuje ako dete ne dolazi u školu, ako roditelji ne otvaraju elektronski dnevnik, ako majka, kao u slučaju jedne nasilne devojčice iz Barajeva ostavi lažni broj telefona, i tu treba da se umeša centar za socijalni rad.

“U sprečavanju vršnjačkog nasilja uspeli smo da škole ne prikrivaju, jer ako prikrivaju ostaće bez posla, kao direktor škole u Barajevu i prema tome imamo nultu toleranciju”, dodao je Šarčević.

On je objasnio da je napravljena mreža od 76 savetnika u 17 školskih uprava i SOS kanal, da se prijavi 840 slučajeva godišnje, a teških kao u Barajevu je 10 odsto i to se smanjuje.

Ministar je obećao da će istrajati u istraživanju svih slučajeva nasilja i pitao šta rade školski pedagozi i psiholozi kad druga deca snimaju nasilje i smeju se.

“Da li je to zvono za uzbunu da se sazovu i opšinski sastanci roditelja. koje smo dizajnirali, a mnoge lokalne uprave ih ignorišu”, dodao je Šarčević gostujući na RTS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević: Za vršnjačko nasilje tužiti i roditelje"

  1. Marina kaže:

    …e ovo je vec druga prica, ….odgovornost nije na jednom coveku, i problem se nece resiti smenom jednog direktora skole. Svi koji su napravili propust u vaspitanju te dece treba da snose odgovornost i budu kaznjeni-pocev od roditelja. Ovakvu odluku ministra pozdravljam!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama