Шест кључних информација о малој матури: Две новине од ове године – задаци и оцењивање

25 маја, 2021

Ученици осмог разреда са школом завршавају 8. јуна, али то није крај њиховим обавезама. Чека их полагање мале матуре која је круна осмогодишњег школовања, а од бодова освојених на три теста и успеха у основној школи зависиће упис у жељену средњу школу.

Ове године новина на завршном испиту је што ће бити више задатака на заокруживање и што ће већина задатака бити прегледана дигитално. Euronews Србија доноси шест кључних информација о полагању мале матуре.

1. Када је полагање и како ће изгледати?

Мали матуранти ће завршни испит полагати 23,24. и 25. јуна. Првог дана решаваће тест из српског (матерњег) језика, дан касније из математике, док ће трећег дана радити комбиновани тест (историја, географија, биологија, хемија, физика). Сва три теста почињу у 9 сати, а завршавају се у 11.

Прелиминарни резултати завршног испита за осмаке на нивоу школе биће објављени 27. јуна, у недељу до 10 сати, а истог дана биће могуће уложити жалбу и приговоре електронским путем и непосредно у школи.

Коначни резултати завршног испита биће објављени и доступни јавности у петак, 2. јула до 8 сати.

2. Какви ће бити задаци?

У току је штампање тестова за малу матура, а на тестовима из српског, математике и комбинованом биће више задатака на заокруживање, него претходних година.

Тестове припрема и штампа Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања, а директор Завода Бранислав Ранђеловић каже да су током припреме тестова имали и виду да ђаци због епидемије вируса корона од марта прошле године прате наставу на даљину или по комбинованом моделу, те да су задатке максимално прилагодили тој ситуацији

– Задаци ће бити максимално прилагођени, а опет у оквиру законске регулативе усклађени са важећим стандардима постигнућа. Штампање смо покренули доста раније како бисмо урадили све што је планирано на време – каже Ранђеловић за Euronews Србија.

3. Како ће се прегледати тестови?

Прошле године је уведено да један део тестова прегледа софтвер и то задатке који су на заокруживање, док су питања на које ученик мора да одговори прегледали овлашћени наставници. Те прве године било је потешкоћа, а надлежни кажу да је систем унапређен и да ће сада боље функционисати.

– Софтверско прегледање, за које је и ове године одговоран Факултет организационих наука, унапређено је у извесној мери, а отклоњени су и многи недостатци уочени прошле године – прича Ранђеловић.

Новина је што ће се тестови скенирати на осам локација у Србији и већину задатака прегледаће рачунари. Овлашћени наставници прегледаће мањи део теста, само отворена питања на које ученик мора да одговори. Дигитализација прегледања тестова је уведена како би се избегле евентуалне грешке у бодовању и максимално смањила могућност да неко од ученика буде оштећен.

У Заводу наводе да су ове године додатно допринели дигитализацији процеса, увођењем већег броја затворених питања, где ће ђаци бирати један од понуђених одговора.

– На тестовима ће бити знатно више затворених питања и задатака. Надам се да ћемо тиме и прегледачима и ђацима у великој мери олакшати посао – навео је Ранђеловић.

4. Како се припремити и шта је показао пробни тест?

У свим основним школама у Србији почела је припремна настава за малу матуру. Припрема се у већини школа организује онлајн.

Колико знају и на чему треба да пораде у наредном периоду осмаци су имали прилику да виде на проби мале матуре која је одржана 9. и 10. априла.

Милена Симић, наставница математике у Основној школи “Дринка Павловић” у Београду каже да су осмаци пробни тест урадили слично као и претходне генерације и да нису ништа лошији од њих.

– Пробни тест је показао где су слабе тачке, на чему треба више радити до јуна. У нашој школи није био лошији резултат на пробном завршном испиту него претходних година – каже Симић за Euronews Србија.

Наводи да је њен утисак да је ове године и на проби мале матуре било више задатака затвореног типа, на заокруживање него иначе.

Симић припремну наставу одржава од децембра прошле године, али је и пре тога ђацима слала материјале да раде.

– Међутим, та понуда на заокруживање може некада да доведе код децу до забуне. Мислим да је и у задацима основног нивоа било превише текста, превише информација и онда деца не умеју да извуку оно што им се тражи – навела је она.

– Радимо онлајн, јер нам организација часова у школи не даје могућност за уживо, немамо простора за убацивање додатних часова – навела је она.

Истиче да међу ђацима има оних који вредно раде и које корона није пореметила, који су наставили да се труде и током онлајн наставе, док има ученика који нису заинтересовани ни за наставу уживо, ни за онлајн.

– Тачно се види који ученици нису заинтересовани – ни када се ишло уживо, ни сада. Њих онлајн настава није покренула. Не можете их мотивисати ни када сте у учионици, ни ван ње. Међутим, сада само имају изговор – тврди она.

5. Да ли су тестови безбедни?

Завод за вредновање квалитета образовања И васпитања од Владе Србије добио је две штампарије, тако да све тестове за малу матуре штампају управо они.

Претходних година показало се да су штампарије које су на тендеру добиле посао штампања тестова за малу матуре најслабија карика што се тиче безбедности. Тако су тестови 2013. године доспели у јавност из штампарије Службеног гласника, а 2019. године тест из математике из штампарије А.Д. Политика.

6. Шта после мале матуре?

Завршни испит је обавезан за све ученике, то је круна осмогоодишњег школовања. Сматра се да је учиник положио завршни тест чак и ако не уради ниједан задатака. Освојени бодови на тестовима су важни због уписа у жељену, средњу школу. Да би могли да конкуришу на место у гимназијама и четворогодишњим стручним школама ђаци морају да имају минимум 50 бодова.

На основу успеха из средње школе ђаци могу максимално да остваре 60 бодова, док на три теста могу да имају 40 бодова. Тестови из српског и математике носе по 13 бодова, комбиновани тест 14 бодова.

Бодују се и резултати са републичких и међународних такмичења. За освојено прво место на међународном такмичењу добијају 12 бодова, друго место десет, а треће осам бодова. За прво место на републичком такмичењу предвиђено је шест бодова, за друго четири, а за треће два бода.

На основу броја бодова обавља се рангирање у жељеним школама, преноси “Euronews”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама