Синдикати и Министарство просвете различито коментаришу договорено

октобар 6, 2018

Синдикати образовања и званично су на својим органима донели одлуке о привременом прекиду штрајка, па ће се од понедељка у школама радити уобичајено.

Синдикати и Министарство просвете различито коментаришу договорено на јучерашњем састанку. Министар просвете Младен Шарчевић каже да ће већ у 2019. просвета добити „значајнији износ од свих други него што је очекивала“, али да ће се тачан износ повећања знати средином новембра када се ураде коначни прорачуни. Министар је рекао и да ће у наредне две до три године плате у просвети бити повећане за 35 до 36 одсто.
С друге стране, синдикати тврде да је на прекјучерашњим преговорима договорено да ће сви који носе дневник добити за 14 одсто већу плату од 1. јануара 2019. И они се позивају на обећање Владе да у наредних 30 месеци повећање зарада у просвети треба да достигне око 36 одсто, с тим што неки указују да повишица неће бити линеарна већ сходно позицији различитих категорија у платним групама и разредима.
Међу ефекте двонедељног штрајка синдикалци убрајају и да се у 9-1 платној групи налази 37.500 наставника, док министар процењује да ће се та цифра релативно брзо повећати, те да ће на стартну позицију у 9-1 моћи да рачуна око 58 одсто запослених у просвети. У тај проценат су убројени и они који ће, према процени министра, врло брзо успети да стекну звање педагошког саветника, које осим рада у отежаним условима и разредног старешинства, обезбеђује место у 9-1 платној групи. А да би се то десило најављене су хитне измене Правилника о сталном стручном усавршавању и напредовању у звања наставника, васпитача и стручних сарадника, као и израда правилника о избору одељенских старешина.
Из Независног синдиката просветних радника Војводине (НСПРВ), који је члан Синдиката радника у просвети Србије, поручују да се њихов став о платним разредима није променио.
– Овде се и није преговарало о платним разредима већ о модификованој уредби. Платни разреди се усвајају када су зараде запослених у јавном сектору такве да неко има превише а неко премало, и тада се једним законом исправљају све неправде у зарадама. Ови „платни разреди“ важе само за јавне службе (просвета, здравство, култура и социјална заштита), а сви остали су изузети – кажу у НСПРВ.
Додају да овај акт не да неће решити нагомилане диспропорције у зарадама, већ ће озаконити тренутну ситуацију, у којој запослени у некој непотребној агенцији има две плате хирурга или три плате професора.
– Како смо обавештени, основица ће износити 14.900 динара, а најнижи коефицијент у првој групи, у првом разреду, 1,11. То значи да ће основна плата тог запосленог (у школи су то помоћни радници) износити 16.539 динара. Подсећамо да ће се овај акт примењивати од 1. јануара 2019, када ће минимална цена рада по радном сату износити 155,3 динара, односно минимална основна зарада у месецу са 22 радна дана 27.332 динара. То значи да ће помоћни радник у школи за пуно радно време зарађивати тек 60 одсто минималне зараде. Остатак од 40 одсто држава ће да покрије „корекцијом до минималца“, категоријом која не постоји ни по једном закону. Због те корекције сви запослени у прве три групе и у почетном разреду четврте групе имаће идентичну зараду. Другим речима, држава ће исти новац дати чистачици и административном раднику – кажу у НСПРВ.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама